Initiaationaamio ”Nkulu”

myyty

Lega-kansa (Warega), Kongon Demokraattinen Tasavalta, 1900-luvun alku, yksityiskokoelmasta Suomesta.

Lega-kansa elää Lualaba-joen läntisillä rantapenkereillä ja sen sivujokien (Ulindi ja Elila) laaksoissa Kongon Demokraattisessa Tasavallassa, vehreiden sademetsien ympäröimänä. Alueen luonto ja sen fauna on rikasta ja monipuolista, Ulidi-joen laaksossa elää mm. useita apinalajeja, leopardeja, elefantteja ja antilooppeja.

Legat elävät pienissä kyläyhteisöissä jotka toimivat itsehallinnon turvin, mutta poliittista ja sosiaalista elämää valvoo kylän sisällä yhteisö nimeltä Bwami. Bwami on avoin miehille että naisille, mutta seuraan pääsyn ja sen sisällä kohoamisen edellytyksenä on monimutkaiset intitaatioriitit ja lahjojen tarjoaminen. Miehille tasoja on Bwamin sisällä seitsemän, naisille neljä. Korkeimmassa asemassa on kylän vanhin, Bwamin päällikkö (kindi).

Naamiot ja veistokset edustavat omistajan hierarkista tasoa Bwami-yhteisön sisällä ja niitä käytetään osana initiaatiorituaaleja. Kilpikonnat ovat erittäin ihailtuja eläimiä niiden hitaan ja varovaisen liikkumisen johdosta. Legat pitävät kilpikonnia hyvin älykkäinä eläiminä. Kilpikonnat ovatkin usein aiheina koristeellisissa patsaissa tai kilvissä. Kilpikonnat toimivat myös Bwami-yhteisön iäkkäimpien jäsenten viisauden symbolina.

Hieno ja erikoinen naamio on tehty kilpikonnan kuoresta. Naamio on koristeltu pienin kaiverruksin, vaaleanpunaisilla lasihelmillä, juuttinyörillä ja höyhenillä. Iänmukaista kulumaa ja seremoniallisen käytön jälkiä. Likaa, pölyä ja pieniä pintavikoja. Kooltaan noin 22cm x 17cm.