Seremonianaamio ”Juju”

300 €

Nso-kansa, Bameda, Kamerun, 1900-luku, yksityiskokoelmasta Hollannista.

Kamerunin vehreillä ruohotasangoilla elää suuri joukko eri sukulaiskansoja. Nämä useat etniset ryhmät voidaan karkeasti jakaa kokonsa ja sijaintinsa puolesta kolmeen eri ryhmään ja näiden pienempiin alaryhmiin. Suurimmat ovat Bamumit, Tikarit ja Bamileket. Tämä näyttävä seremonianaamio on peräisin Nso-kansan parista, Bamedasta, Kamerunin ruohotasankojen luoteisosasta.

Jujulla viitataan erityisesti Länsi-Afrikassa vaikuttavaan taikauskoiseen kansanmagiaan. Jujut voivat olla loitsuja tai seremoniallisina esineitä (hyviä tai pahoja) joiden avulla voidaan vastaavasti langettaa hyvää tai huonoa onnea. Jujut, usein juuri naamioiksi tai amuleteiksi naamioituneet henget, ovat tärkeässä roolissa Nso-kansan keskuudessa. Jujut tulevat esille vain tärkeiden tilanteiden aikana.

Nso-kansan Ngwerong-yhteisö (muualla Bamedan päällikkökunnissa tunnetaan nimellä ”Kwifon”) pitää yllä kylän sisäistä järjestystä, valvoo lakia ja toimii poliisiin verrattavassa roolissa. Ngwerong-yhteisö ja Ngiri (prinssin arvostettu yhteisö) pitävät hallussaan yleensä seitsemää jujua. Nämä voi kohdata kuolemaa juhlistavien seremonioiden aikana, joita järjestetään arvostetun yhteisön jäsenen poismenon kunniaksi.

Hyvässä kunnossa. Huomattavaa iänmukaista kulumaa ja seremoniallisen käytön jälkiä. Upea patina. Likaa, pölyä ja puutuholaisen jälkiä. Kooltaan noin 30,0cm x 17,0cm.