Seremonianaamio ”Sepik”

180 €

Itäinen Sepik, Papua Uusi Guinea, 1900-luku, yksityiskokoelmasta Suomesta.

Tämä erikoinen pieni naamio on peräisin Sepik-joelta, Papua Uudesta Guineasta. Massiivinen Sepik-joki halkoo kiemurrellen Uuden Guinean saarta 1,126 kilometrin pituisena, muodostaen paikoitellen valtavia tulvatasankoja, rämeitä ja suo-alueita. Sepik-joen aukeilla penkereillä ja sen lukemattomien sivujokien varrella sijaitsee harvakseltaan kyläyhteisöjä joiden asukkaat elävät hyvin eristyksissä ulkomaailmasta ja joiden elämäntapa ei ole juurikaan muuttunut tuhansiin vuosiin.

Monimuotoisen Sepik-kansan parissa tunnetaan yli 250 erilaista kieltä ja heimot nivoutuvat yhteen kaupankäynnin ja erilaisten kulttuuristen vuorovaikutusten avulla. Jokaisella heimolla on kuitenkin omat rituaalinsa, traditionsa ja tapansa.

Sepik-joki ja sen kymmenet kyläyhteisöt ovatkin epäilemättä ”etnografinen taiteen elävä galleria”. Jokainen kylä tuottaa toinen toistaan hienompia puuveistoksia, naamioita, astioita ja rituaaliesineitä. Jokaisella heimolla on oma tunnistettava tyylinsä jotka kokenut keräilijä erottaa helposti toisistaan.

Tämä iäkäs pieni naamio on peräisin Sepikin itäiseltä puolelta. Naamio on kaiverrettu kookospähkinän kuoresta, koristeltu rottingilla ja maalattu maapohjaisilla värikkäillä pigmenteillä. Naamio on tehty pyhiä hedelmällisyysrituaaleja varten ja suojelemaan kotia pahoilta hengiltä. Kooltaan naamio on n. 18cm x 18cm.