Terrakotta-astia "Lobi"

250 €

Lobi-kansa, Burkina Faso, 1900-luvun alku, yksityiskokoelmasta Hollannista.

Lobit ovat Burkina Fasossa, Norsunluurannikolla sekä Ghanassa asuva kansa. Lobit harjoittavat elinkeinonaan pääasiassa maanviljelyä, viljellen muun muassa pähkinöitä, hirssiä, durraa, puuvillaa ja maissia. Lisäksi Lobit harjoittavat karjanhoitoa ja metsästystä. Kansan nimi ”Lobi” tulee Lobirin kielen sanoista ”lou” (metsä) ja ”bi” (lapsi), joten lobi tarkoittaa kirjaimellisesti ”metsän lapsia”

Lobi-kansan perinteinen uskonto pohjaa vahvasti animistiseen maailmankuvaan. Lobit uskovat että universumin on luonut korkeampi jumalhahmo (tangba tai thangba yu), jonka alapuolella hallitsee joukko erinäisiä jumalia (yksikössä thil, monikossa thila). Tämän alla taas ovat muut tärkeät luonnonhenget, kuten pensaikko-henget (kontuossi tai kontuorsi) ja vasta tämän jälkeen tulevat ihmiset. Kyläläisten parissa thilaa rukoillaan ylläpitämään vaurautta ja parantamaan sairauksia, mutta tärkeimpänä, auttamaan suojautumaan noituudelta ja kirouksilta. Kylän ennustaja (thildaar) tulkitsee kyläläisille jumalien ja henkien aikeista. Kanssakäyminen tapahtuu alttareiden äärellä, joita voi olla kotona (thilduu), kylän keskellä (dithil) tai muualla luonnossa jossa thilan katsotaan olevan läsnä.

Lobi-kansan savenvalajat, jotka useimmiten ovat naisia, muovaavat käsin näyttäviä ja koristeellisia astioita jotka sitten poltetaan matalassa lämpötilassa. Arkikäytössä saviastioita käytetään veden ja oluen tarjoiluun tai ruoan säilytykseen. Astioita valmistetaan myös pyhiä seremonioita varten tai niistä tulee osa kylän alttarille (dithil) asetettujen esineiden joukkoa. Käärme-aihe toistuu useissa Lobi-kansan esineissä, niin myös keramiikassa. Käärme symboloi maskuliinisuutta, viisautta ja oikeamielisyyttä. Se nähdään myös linkkinä elävien ja kuolleiden välillä.

Tämä iäkäs terrakotta-astia on yksinkertaisuudessaan lumoava. Astian madallettu reuna on tyypillinen Lobi-kansan seremoniallisille astioille. Abstraktit, kiemurtelevat käärmeet kiertävät astian reunaa. Pohja on kupera. Iänmukaista vahvaa kulumaa. Pieniä murtumia ja lohkeamia. Likaa, maa-ainesta, pölyä, verta. Kooltaan noin 15,5cm x 7,0cm.