Keraaminen vati "Terra sigillata"

650 €

Gallia, Ranska, Rooman valtakunta, n. 80-100jaa, yksityiskokoelmasta Suomesta.

Terra sigillata (Latinaa ja tarkoittaa "savea jossa pieniä kuvioita") on yleisnimi hienolle käyttökeramiikalle jota tuotettiin Rooman valtakunnan aikana. Astiat ovat väriltään hehkuvan punaisia ja niissä on kaunis, kiiltävä pinta, joka ei ole kuitenkaan lasitettu. Terra sigillata-keramiikan valmistuksen katsotaan alkaneen noin 100eaa. Astioita kutsutaan myös nimillä Samian-keramiikka (jolla viitataan jostain syystä virheellisesti kreikkalaiseen Sámoksen saareen) sekä Arretine-keramiikaksi.

Keski-Italian Arretiumista (nyk. Arrezzo) muodostui noin 40eaa. suuri keramiikan tuotantokeskus. Arretiumin keramiikka oli korkeatasoista ja siitä tuli nopeasti hyvin suosittua. Tuotanto laajeni nopeasti uusille alueille (mm. Pisa ja Lyon). Ensimmäisen vuosisadan puolivälissä tuotantomäärät alkoivat kuitenkin laskea, mutta keramiikkaa valmistettiin Arretiumissa vielä toisen vuosisadan puoliväliin saakka. Ranskalaisessa Millaun kunnassa (tunnettiin tällöin nimellä Condatomagus) sijaitseva La Graufesenque oli toinen suuri tuotantokeskus keisari Augustuksen valtakaudella. Pienempiä keskuksia toimi lisäksi Bramin, Montansin, Le Rozierin ja Banassacin kunnissa. La Graufesenquessa keramiikkaa tuotettiin valtavan suuria määriä ja sitä valmistettiin myös vientiin.

Terra sigillata-astiat valmistettiin pääsääntöisesti muottiin avulla. Astioiden muotoilu ja tyyli vaihtelivat aikakaudella suuresti. Ne saattoivat olla rakenteeltaan hyvin yksinkertaisia, selkeälinjaisia ja pelkistettynä, tai erittäin koristeellisia, näyttävillä kohokuvioilla viimeisteltyjä. Mahdolliset reliefit valmistettiin myös muoteilla, joko leimaten tai erikseen valaen, ja ne kiinnitettiin astian pintaan. Astioiden pohjaan painettiin leimasimella toisinaan myös valmistuspaikan tai valajan oma leima. Valmiit astiat kastettiin nahkean kuivina erityiseen savilietteeseen, jonka pii- ja alumiinioksidit yhdessä muiden mineraalien kanssa antoivat astioille kauniin punaisen (tai vaihtoehtoisesti mustan) värisävyn polton aikana. Poltto tapahtui noin 950-1050 celsiusasteessa.

Tämä pelkistetyn kaunis, laakea jalallinen vati on keisari Augustuksen aikakaudelta. Astian kuperat kyljet kaartuvat ylös- ja sisäänpäin. Matala ja siro jalka. Vadin pohjalla yksinkertainen leimalla painettu kehäkuvio, jonka sisällä valmistajan nimikirjaimet "PASTON"? Syvän tiilenpunainen värikerros peittää astian pinnan tasaisesti. Hyvässä kunnossa. Muutamia pieniä lohkeamia reunassa. Valuvikoja. Iänmukaista kulumaa ja pieniä pintavikoja. Kalkki- ja mineraalijäämiä, maa-ainesta, likaa ja pölyä. Kooltaan noin 6,0cm x 19,8cm x 19,8cm. Paino n. 464g.