Terrakottaveistoksen fragmentti "La Tolita"

95 €

Esikolumbiaaninen aikakausi, La Tolita - Tumaco-kulttuuri, Kolumbia/Ecuador, n. 600eaa - 200jaa, yksityiskokoelmasta Hollannista.

Tumaco on kolumbialainen rannikkokunta, joka sijaitsee Kolumbian lounaisosassa, Nariñon departementissa. Se koostuu Tumacon, Viciosan ja El Morron saarista. Lännessä se rajoittuu Tyyneen valtamereen ja etelässä Ecuadoriin. Tumaco - La Tolita-kulttuuri (tunnetaan myös nimillä Esmeraldas-Tumaco tai Tumaco de la Tolita) vallitsi Etelä-Kolumbian ja Pohjois-Ecuadorin rannikkoalueilla vuosina 600eaa - 200jaa. Alueelta on löytynyt useita arkeologisia kohteita. La Tolitasta tehdyt varhaisimmat löydöt on ajoitettu noin vuoteen 600eaa, kun taas Tumacon alueelta löydetyt artefaktit ovat hiukan uudempia, ja niiden on arvioitu ajoittuvan noin vuoteen 300eaa. Esikolumbiaanisella aikakaudella tätä valtavaa rannikkoaluetta hallitsivat useat hierakkiset päällikkökunnat. Laaja alue piti sisällään niin yksittäisiä asutuskeskuksia, ylhäisön kumpuhaudoista (tumulus) koostuvia kalmistoja kuin laajoja viljelysmaitakin. Aikakauden asutuksista tiedetään hyvin vähän ja vain kaksi kookkaampaa keskusta on löydetty: Bahía de Tumaco (Kolumbiassa) sekä Isla de La Tolita (Ecuadorissa). Nimi "Tolita" tulee espanjan kielen sanasta "tola", joka tarkoittaa pientä maakumpua johon vainajat haudattiin.

Kulttuurin keskuudessa vallinnut uskonto oli vahvasti polyteistinen. Poliittista ja uskonnollista valtaa pitivät korkea-arvoiset heimopäälliköt (caciques) ja shamaanit. Tärkeät jumaluudet löytyivät ympäröivästä eläinkunnasta, ja niitä edustivat muun muassa jaguaari, käärme, kotka, alligaattori ja harpyija. Hautajaismenoissa kuolleet asetettiin hautoihin kyljelleen makaamaan ja korkea-arvoiset vainajat puettiin ylellisiin vaatteisiin, kultakoruihin ja asusteisiin. La Tolita-kulttuurin väestö oli todennäköisesti jaettu hierakkisesti eri luokkiin. Enemmistönä toimivien maanviljelijöiden lisäksi tunnettiin muun muassa metalli- ja kultaseppiä sekä muita käsityöläisiä, jotka kuuluivat pieneen, mutta korkeasti koulutettuun luokkaan. Savenvalajat käyttivät harmahtavaa, hiekkaista savea käyttökeramiikkaan, johon kuuluivat erilaiset kaatimet, kannut, kupit, maljat ja maniokki-raastimet. Figuratiiviset patsaat olivat taidokkaasti muotoiltuja, realistisia ja hyvin yksityiskohtaisia. Useimmat niistä on kuvattu nenärenkaiden, korvakorujen ja muiden ylellisten vartalokoristeiden kanssa, joka taas viittaa siihen että patsaat ovat esittäneet korkea-arvoisia henkilöitä, kuten pappeja, päälliköitä tai shamaaneja. Oma merkittävä lukunsa olivat veistokset jotka usein kuvasivat myyttisiä taruolentoja jotka olivat puoliksi eläimiä ja puoliksi ihmisiä. Tumaco - La Tolita-kulttuuri tunnetaan kuitenkin myös erittäin korkeatasoisista kultakoruistaan ja naamioistaan.

Esikolumbiaaniseksi taiteeksi katsotaan kuuluvan kaikki ne alkuperäiskansojen luomat esineet jotka ajoittuvat toiselta vuosituhannelta ennen ajanlaskumme alkua aina Kristoffer Kolumbuksen saapumiseen saakka (1492), jolloin eurooppalaiset valloittivat olemassa olevat intiaanikulttuurit. Useimmat esikolumbiaaniset sivilisaatiot katosivat kuitenkin jo ennen eurooppalaisten saapumista ja ne tunnetaan ainoastaan arkeologisten kaivausten perusteella. Tunnetuimmat korkeakulttuuriset paikat olivat mayojen kaupunkivaltiot sekä atsteekkien ja inkojen imperiumit. Myös Kolumbian intiaanikulttuurit voidaan luokitella kehittyneiden joukkoon, samoin Pohjois-Amerikan Mississippin kulttuuri.

Viehättävä, harmaanvalkoisesta savesta muotoiltu eläinveistoksen fragmentti on kuvannut mytologista tarueläintä. Eläimellä on pitkä, kapea vartalo, pyöreät kookkaat silmät ja päälaella harjas. Kohtalaisen hyvässä kunnossa. Iänmukaista kulumaa ja lohkeamia. Likaa, pölyä ja maa-ainesta. Upea hioutunut patina. Kooltaan noin  6,9cm x 3,1cm x 4,1cm. Paino n. 40,0g.

Lainaukset, viitteet ja lähteet:

Culture, Art and Power at Tulato in the Pacific Coast of Colombia and Ecuador, Diógenes Patiño, 2020, pp. 109‒115 (10.15406/jhaas.2020.05.00224.)

Three millennia of civilization between Colombia and Ecuador: The region of Tumaco La Tolita, Jean Francois Bouchard & Pierre Usselmann, Paris, CNRS Editions, 2003.

The La Tolita - Tumaco Culture: Master metalsmiths in gold and platinium, David. A. Scott, Latin American Antiquity Vol. 22, No. 1, Society for American Archaeology, 2011, pp. 65–95.

La Tolita, Intermediate, Museo Chileno de Arte Precolombino (http://precolombino.cl/)