Pronssiveistos "Garuda"

350 €

Madhya tai Himachal Pradesh, Keski- tai Pohjois-Intia, 1600-1700-luku, yksityiskokoelmasta Hollannista.

Garuda (sanskritiksi Garuḍa, Pāli: Garuḷa, veda sanskritiksi: Garuḷa) on hindulaiseen ja buddhalaiseen mytologiaan kuuluva taruolento, Vishnu-jumalan kulkuneuvo (vahana) ja myyttinen aurinkolintu jonka syntymästä ja elämästä kerrotaan Mahabharatassa. Hänet tunnetaan myös nimellä Tarkshya ja Vainateya. Garuda kuvataan usein zoomorfisessa muodossaan (kookkaana lintuna jolla on massiiviset siivet, jaloissaan terävät kynnet, päässään suuret silmät ja nokka täynnä teräviä hampaita) tai antropomorfisena ihmishahmona jolla on siivet ja haukkamaiset piirteet. Garuda on Kashyapan ja Vinatan poika ja Arunan pikkuveli. Garudan kotipaikka on Meru-vuoren juurella kasvavassa metsässä, Himaphanissa. Hänet kuvataan lintujen kuninkaaksi (Khagesvara). Garudaa luonnehditaan myös nimillä "se, jolla on kauniit höyhenet" (Suparna), "säteilevä" (Sitanatha), "taivaan jumala" (Gaganeswara) "kultainen" (Suvarnakaya) ja "käärmeiden vihollinen" (Nagantaka). Garudan pahin vastustaja on käärmehahmoinen Naga. Perinteisessä taiteessa Garuda kuvataankin usein kamppailussa käärmeen kanssa. Garuda on Indonesian ja Thaimaan vaakunaeläin.

Ainutkertainen, pronssiseoksesta taidokkaasti valettu ja koristelyötteillä viimeistelty Garuda on polvistunut toisen jalkansa varaan. Kämmenet ovat vastakkain añjali mudrāssa ja niiden välissä kuvattuna mahdollisesti käärmeen (kobra) pää. Olkapäiden takaa kohoaa massiiviset siivet. Garudan nenä muistuttaa haukan nokkaa. Yllään hänellä on dhoti, jonka pitkä, vyötärölle solmittu vyö laskeutuu jalkojen viereen. Garudan kaulaa, rintakehää, ranteita ja nilkkoja koristaa lukuisat helminauhat ja korut. Ylellisestä kruunusta kohoaa sylinterinmuotoinen jalka joka on toiminut pidikkeenä suitsukkeille. Iänmukaista vahvaa kulumaa ja korroosion jälkiä. Kolhuja ja naarmuja. Kiiltäväksi hioutunut pinta. Kaunis tumma patina. Likaa ja pölyä. Kooltaan noin 9,0cm x 6,4cm x 5,4cm. Paino n. 178g.

Vastaavia pronssiveistoksia, katso: The Ashmolean Museum, luettelonumero EAX. 281 sekä The Norton Simon Museum "Stand with Garuda" (P.2004.01.2).

Lainaukset, lähteet ja viitteet:

Garuda, Mark Cartwright, World History Encyclopedia. Last modified June 25, 2015. (https://www.worldhistory.org/Garuda/)

Art from the Indian Subcontinent: Asian Art at the Norton Simon Museum, Pratapadiya Pal, Yale University Press, 2003.

Antiquities of Himachal, Project for Indian Cultural Studies, Postel, M., A. Neven & K. Mankodi, Volume 1, Bombay, 1985.

Indian Art in the Ashmolean Museum, a catalogue of the Ashmolean’s collection of Indian art,  J. C. Harle and Andrew Topsfield, Published Oxford, 1987.