Tekstiilifragmentti ”Tabulae”

180 €

Koptit, n. 500jaa - 600jaa, Egypti, yksityiskokoelmasta Hollannista.

Koptit ovat alkuperäisiä egyptiläisiä kristittyjä. Koptilaisuus syntyi antiikin aikana Aleksandriassa ja oli 300-luvulta 600-luvulle saakka valtauskonto Egyptissä, kunnes arabit valloittivat Egyptin vuonna 641. Tradition mukaan koptilaisen kirkon perusti Evankelista Markus noin vuonna 42jaa.

Sanan ”kopti” alkuperä on Egyptin kreikankielisessä nimessä ”Aígyptos”, josta maan suomenkielinenkin nimi tulee. Egyptiläistä merkitsevä kreikkalainen sana ”aigyptios” muuttui arabien valloituksen jälkeen 600-luvulla arabiankieliseen äänneasuun ”qubti” ja siitä muotoon ”kopti”. Koptit kutsuvat itseään nimellä ”ni rem en kīmi en khristianos” joka on suomeksi ”Egyptin kristityt” tai ”Egyptin kristityt ihmiset”.

Muinaisessa egyptissä tuotettiin valtavat määrät korkealaatuista tekstiilitaidetta. Koptit käyttivät mm. tunikoita, dalmatikoja ja šaaleja ja näitä tekstiilejä koristivat usein erittäin taidokkaasti valmistetut pienet kuvakudostyöt ja soumak-tekniikalla kudotut näyttävät fragmentit. Nämä koristeelliset pienet ”tilkut” ommeltiin kiinni tunikan olkasaumojen kohdalle, hihansuiden yläpuolelle ja helmaan. Neliönmalliset tilkut tunnetaan nimellä ”tabulae” kun taas pyöreitä tai soikeita kutsutaan nimellä ”orbiculi”. Lisäksi ohuita (pitkiä tai lyhyitä) kudottuja nauhoja, joita käytettiin koristamaan kaulusta, kutsutaan yleisesti nimellä ”clavi”.

Näyttävä tabulaen fragmentti 1500-vuoden takaa. Koristeltu geometrisillä kuvioilla, risteillä ja muilla symboleilla. Väreinä hohtavan tummanpunainen ja valkoinen. Iänmukaista vahvaa kulumaa, pölyä ja likaa. Kooltaan noin 10,5cm x 10,5cm.