Kulho "Ming"

190 €

Myöhäinen Ming-dynastia n. 1600jaa, Jingdezhen, Kiina, yksityiskokoelmasta Tallinnasta, Virosta.

Ming-dynastia (Ming cháo) hallitsi Kiinaa vuosina 1368-1644. Sitä edelsi mongolien Yuan-dynastia (1279-1368) ja seurasi mantšujen perustama Qing-dynastia. Han-kiinalaisten vuosia kestänyt valtakamppailu johti viimeinen konkreettisiin tuloksiin kun 1368 kapinallisarmeija Punaiset Turbaanit (Hóngjīn Qîyì) Zhu Yuanzhangin (1328-1398) johdolla kaatoivat viimein Yuanin hallinnon. Zhu Yuanzhang julistautui keisari Hongwuksi ja nimesi Chángjiang-joen varrella sijaisevan Nánjīngin juuri alkaneen Ming-dynastian pääkaupungiksi. Ming-dynastia  ("Suuri Kirkkaus") kesti kaiken kaikkiaan 276 vuotta ja tänä aikana maata hallitsi yli seitsemäntoista keisaria.

Ming-dynastian aikakaudella maan väestö kasvoi lähes puolella ja taloudellinen vauraus seurasi perässä. Kulttuuri kukoisti, erityisesti kirjallisuus ja taiteet. Dynastian suuriin saavutuksiin kuului rakentamisen saralla muun muassa Pekingin Kielletty kaupunki (Zîjinchéng), joka nousi  keisari Yonglen toimesta vuosien 1406-1420 aikana. Kiinan muuri (Wànlî Chángchéng) valmistui ja valtaisaa Keisarinkanavaa (Jīng-Háng Dà Yùnhé) paranneltiin ja se käytännössä rakennettiin kokonaan uudelleen dynastian aikana.

Ming-dynastia tunnetaan myös tutkimusmatkailijoistaan. Hui-kiinalainen Zhèng Hé nimitettiin vuonna 1403 aikakauden suurimman laivaston johtoon. Ensimmäisellä matkallaan vuonna 1405 hän sai komentoonsa 62 alusta ja yli 28 000 miestä. Kolumbuksen laivoja moninkertaisesti kookkaammat, monimastoiset jättialukset kuljettivat ulkomaille miehistön lisäksi suuren määrän lastia. Džonkki-tyyppisten alusten pituudeksi on mainittu jopa 164 metriä. Aluksissa oli neljä kantta ja kaksinkertainen runko. Alukset seilasivat lukuisille matkoilleen Intian valtamerelle ja pitkin Afrikan rannikkoa mukanaan silkkiä ja sinivalkoista posliinia, sitä josta Ming-dynastia tunnetaan kuitenkin ehkä kaikista parhaiten.

Jingdezhen ("jokapäiväisen ukkosen ja salamoinnin kaupunki") joka sijaitsee Jiangxin maakunnan koillisosassa, tunnetaan maailman posliinipääkaupunkina. Jingdezhenissä on valmistettu keramiikkaa jo Han-dynastian (206eaa.-220jaa.) ajoilta lähtien. Yuan-dynastian aikana keisarillinen hovi otti posliinintuotannon hallintaansa niin sanotun posliiniviraston kautta, joka valvoi posliinin tuotantoa ja lähetti valmiin posliinin suoraan hoville. Virasto liitettiin verovirastoon vuonna 1324 ja vuonna 1328 posliinin tuotannon valvontaa alkoi hoitaa Jiangxin kuvernööri. Yuan-dynastian romahtaessa posliinin tuotanto lakkasi joksikin aikaa, mutta vuonna 1368 Ming-dynastia rakennutti posliinitehtaan Zhushanin mäelle ja posliinintuotanto lisääntyi tämän jälkeen huomattavasti.

Laakea posliinikulho on merilöytö ja nostettu muinaisen aluksen ruumasta. Alkuperäinen lasite on kulunut suolaisessa vedessä kokonaan pois. Käsindreijatussa kulhossa on korotettu jalka ja klassinen muoto. Kulhon ulko- ja sisäpinnat ovat kauttaaltaan merirokkojen, helmiäisen sekä korallien peitossa. Vahvaa kulumaa. Korjattu halkeama. Kalkki- ja mineraalijäämiä. Halkaisijaltaan kulho on noin 15,8cm. Korkeus n. 5,7cm ja paino 175g.