Puuveistos ”Bateba phuwe”

myyty

Lobi-kansa, Burkina Faso, 1900-luku, yksityiskokoelmasta Suomesta.

Lobit ovat Burkina Fasossa, Norsunluurannikolla sekä Ghanassa asuva kansa. Lobit harjoittavat elinkeinonaan pääasiassa maanviljelyä, viljellen muun muassa pähkinöitä, hirssiä, durraa, puuvillaa ja maissia. Lisäksi Lobit harjoittavat karjanhoitoa ja metsästystä. Kansan nimi ”Lobi” tulee Lobirin kielen sanoista ”lou” (metsä) ja ”bi” (lapsi), joten lobi tarkoittaa kirjaimellisesti ”metsän lapsia”

Lobi-kansan perinteinen uskonto pohjaa vahvasti animistiseen maailmankuvaan. Lobit uskovat että universumin on luonut korkeampi jumalhahmo (tangba tai thangba yu), jonka alapuolella hallitsee joukko erinäisiä jumalia (yksikössä thil, monikossa thila). Tämän alla taas ovat muut tärkeät luonnonhenget, kuten pensaikko-henget (kontuossi tai kontuorsi) ja vasta tämän jälkeen tulevat ihmiset. Kyläläisten parissa thilaa rukoillaan ylläpitämään vaurautta ja parantamaan sairauksia, mutta tärkeimpänä, auttamaan suojautumaan noituudelta ja kirouksilta. Ihmiset eivät kuitenkaan pysty suoraan kommunikoimaan thilan kanssa. Tätä varten on luotu puuveistokset, joita kutsutaan nimellä bateba (tarkoittaa puusta veistettyä hahmoa) ja jotka toimivat viestien välittäjinä ihmisten ja jumalhahmojen (thila) välillä. Kylän ennustaja (thildaar) tulkitsee kyläläisille jumalien ja henkien aikeista. Kanssakäyminen tapahtuu alttareiden äärellä, joita voi olla kotona (thilduu), kylän keskellä (dithil) tai muualla luonnossa jossa thilan katsotaan olevan läsnä. Bateba-veistoksia on useita erilaisia ja niistä jokaisella on oma tärkeä tehtävänsä. Yksi tärkeimmistä alaryhmistä ovat bateba duntundarat, veistokset joita käytetään noituudelta ja pahoilta hengiltä suojautumiseen (apotropaiikkinen esine).

Yksi näistä suojelijaveistoksista on bateba phuwe eli ”tavallinen bateba”. Tämän pienikokoisen veistoksen katsotaan tarjoavan omistajalleen yleistä suojelusta noituutta vastaan, tuovan onnea sekä vaurautta. Hahmo seisoo pystysuorassa asennossa, käsivarret vartalonmyötäisesti. Pää on kookas. Kasvot pyöreät. Silmät ulkonevat ja kookkaat. Iänmukaista vahvaa kulumaa ja seremoniallisen käytön jälkiä. Juomauhrien jälkiä. Kaunis tumma patina. Pieniä lohkeamia ja murtumia. Kooltaan noin 16,0cm x 4,5cm x 5,5cm. Modernin jalustan kanssa n. 19,0cm x 7,0cm.