Penistuppi "Koteka"

300 €

Dani-kansa, Baliem-laakso, Länsi-Uusi-Guinea, Indonesia, 1900-luku.

Dani-kansa (kutsutaan myös nimellä Ndani) elää laajoilla alueilla Länsi-Uusi-Guinean ylängöillä ja Baliem-laaksossa. Danit ovat ylämaan kansoista ehkä tunnetuin ja runsaslukuisin, yhdessä läheisten naapurikansojen Yalin ja Lanin kanssa.

Eristäytynyt Dani-kansa pysyi ulkomaailmalle tuntemattomana aina 1930-luvulle saakka. Dani-kansa elää edelleen vahvasti omille traditioilleen uskollisena. Arkikäytössä tarvittavat työkalut on valmistettu perinteisesti kivestä, luusta, sian torahampaista, puusta tai bambusta. Kiviä käytetään kivikirveisiin ja kuokkiin. Vasta 1980-luvun lopulta lähtien ovat modernit materiaalit ja työkalut, kuten tekstiilit, kirveet, veitset ja lapiot rantautuneet Danien pariin. Perinteisesti Dani-kansa ei ole käyttänyt keraamisia astioita eikä tekstiilejä. Kalaverkkoihin ja lannevaatteisiin käytettävä nyöri on valmistettu puun kaarnasta ja säilytysastiat kuivatuista kalebasseista.

Dani-mehet liikkuvat yleensä alasti, lukuunottamatta Kotekaa, penistuppea. Lisäksi paratiisilinnun sulkia, kaurikotiloita, sian syöksyhampaita ja päähineitä käytetään ajoittain koristautumiseen. Penistuppi tai kotelo, joka on valmistettu kuivatusta kalebassista, pullokurpitsasta (Lagenaria siceraria) sidotaan pystyasentoon rintakehän tai vyötärön ympärillä kulkevan nyörin avulla. Lyhyempi lenkki sidotaan kivesten taakse ja se pitää Kotekan paikallaan.

Tämä epätavallisen kookas ja iäkäs Koteka on kooltaan noin 55cm x 10cm. Hyvässä kunnossa. Iän ja käytön jälkiä. Kaunis patina. Lakkautetun museon/säätiön ex-kokoelmista Hollannista.