Mineraali "Aktinoliitti"

75 €

Taiwan, yksityiskokoelmasta Hollannista.

Aktinoliitti on sädekivi ja amfiboliryhmän mineraali. Aktinoliitti ja tremoliitti ovat samanlaisia kemiallisen rakenteensa perusteella. Tremoliitti ja ferroaktinoliitti muodostavat isomorfisen seossarjan. Mineraalin nimi tulee kreikan kielen sanoista "aktina" (ακτίνα) sanasta "kuitu" ja "lithos" (λίθος) joka tarkoittaa kiveä.

Kidejärjestelmältään aktinoliitti on monokliininen, ulkonäöltään kuitumainen tai sälöinen. Väriltään aktinoliitti on vaaleasta tummanvihreään. Viiru on valkoinen tai heikosti vihreä. Kovuus on 5,5–6 Mohsin asteikolla. Bunsenlampulla kuumennettaessa mineraali värjää liekin vihreäksi, ja se myös sulaa kaasuliekissä. Tästä syystä aktinoliitti ei ole yhtä hyvä lämpöeriste kuin muut asbestimineraalit. Aktinoliitti ei myöskään liukene happoihin. Aktinoliittia esiintyy yleisesti runsaskalsiumisissa ja -magnesiumisissa metamorfisissa kivissä ja syväkivissä.

Äärettömän kaunis, syvän harmaanvihreä aktinoliittilohkare on hyvässä kunnossa. Iänmukaista kulumaa ja pieniä murtumia saattaa esiintyä. Likaa ja pölyä. Kooltaan n. 8,4cm x 7,1cm x 4,9cm. Paino noin 225g.