Lama "Je Tsongkhapa"

250 €

Tiibet, 1900-luvun puoliväli, yksityiskokoelmasta Hollannista.

Je Tsongkhapa Lobzang Drakba (kutsutaan myös nimellä Je Rinpoche, 1357-1419) oli kuuluisa mestari ja lamalaisuuden eli tiibetinbuddhalaisuuden reformaaattori joka perusti Gelugin, keltaisen lahkon, 1400-luvun alussa ja rakennutti sen pääluostarin Gandenin Tiibetin pyhän pääkaupungin Lhasan läheisyyteen. Je Tsongkhapa saavutti kahden oppilaansa, kolmannen dalai-laman ja ensimmäisen panchen-laman kanssa suurimman kannattajamäärän ja johtoaseman.

Tämä karkean kaunis pronssipatsas kuvaa Je Tsongkhapaa istumassa dhyanasana-asennossa, korotetulla lootus-istuimella. Käsi on kohotettu klassiseen vitarka mudraan, toisen levätessä sylissä kämmenpuoli ylöspäin. Je Tsongkhapalla on kasvoillaan seesteinen ilme. Päässään hänellä traditionaalinen korkea päähine, jonka pitkät liepeet laskeutuvat kauniisti molemmille olkapäille. Je Tsongkhapalla on yllään kauniisti laskostuva viitta tai kaapu.

Painava, valettu patsas on tehty pronssiseoksesta. Upea patina. Hyvässä kunnossa. Iänmukaista kulumaa ja korroosion jättämiä jälkiä, likaa ja pölyä. Kooltaan noin 23,5cm x 15,5cm x 10,5cm. Weight c. 2286g.