Fossilisoitunut hammas ja fragmentti luusta "Mosasaurus"

120 €

n. 90-miljoonaa vuotta sitten, Marokko, yksityiskokoelmasta Hollannista.

Näyttävä mosasauruksen (Mosasaurus beaugei) hammas on kiinnitetty fossilisoituneeseen luunkappaleeseen. Mosasaurukset, jotka kuuluvat mosasaurien sukuun, elivät myöhäisliitukaudella, noin 90-miljoonaa vuotta sitten.

Nämä kookkaat (Mosasaurus hoffmannii yli 17-metriä) ja pitkät merimatelijat eivät varsinaisesti olleet dinosauruksia, vaan kehittyivät maalla eläneistä matelijoista. Mosasaureilla olivat vahvat leuat, ne olivat taitavia uimareita ja niillä oli raajojen tilalle lyhyet evät ja pitkän hännän päässä pyrstöevä. Ne hengittivät happea samoin kuin maalla elävät liskotkin, eikä niillä ollut kiduksia. Mosasaurit synnyttivät myös eläviä poikasia. Matalissa, lämpimissä merissä viihtyneet mosasaurukset olivat kaikkiruokaisia petoja joille kelpasi ravinnoksi ilmeisesti kaikki mitä se sai pyydystettyä. Arkeologiset löydökset ovat paljastaneet mosasaurien ravinnoksi niin merikilpikonnat, hait, ammoniitit, nuoret plesiosaurukset kuin merilinnutkin. Joskus myös toiset mosasauritkin.

Upea fossiili koostuu mosasauruksen kookkaasta hampaasta sekä luunkappaleesta. Fossiilit ovat kohtalaisessa kunnossa. Iänmukaista kulumaa, murtumia ja puutteita. Kiilteestä lohjennut pala. Kunnostettu. Kooltaan n. 15cm x 5cm josta itse hammas 5,5cm x 3,5cm