Kaulakoru ”Naga” helmikiekoilla

myyty

Naga-heimo, Nagaland, helmet kulkeutuneet käsityöläisten matkassa Nepaliin, 1900-luku, yksityiskokoelmasta Hollannista.

Tämä erikoinen kaulakoru on peräisin Nepalista. Upeassa kaulakorussa on käytetty kymmeniä iäkkäitä simpukankuorista valmistettuja helmikiekkoja, jotka ovat peräisin Nagalandista, Intiasta, läheltä Burmaa, Myanmaria. Nagat ovat tiibettiläis-burmalainen etninen ryhmä joka on jakautunut kymmeniin eri heimoihin. Naga-heimot harjoittivat pääkallonmetsästystä 1800-luvulta aina vuoteen 1969 saakka.

Vahvan soturiperinteen lisäksi Nagat tunnetaan loistavina käsityöläisinä. Naga-heimojen heinäkattoiset asunnot on tehty puusta ja ne on koristeltu upeilla kaiverruksilla. Talojen sisäänkäynnit koristellaaan yleensä useilla puhelin pääkalloilla.

Naga-naiset ovat taitavia kutojia ja värikkäät saalit ovatkin naisten erityisalaa. Puuvillasta tai villasta kudot saalit ovat naisten taidonnäyte niiden tekemiseen kuluu aikaa. Saalien kuviot eroavat eri heimojen kesken ja niiden kuviot kertovat saalin kantajan sosiaalisesta statuksesta.

Korut ovat myös tärkeä osa identiteettiä ja niissä käytetään materiaaleina mm. simpukoita, luuta, kynsiä, hampaita tai torahampaita, sarvia, hiuksia jne.

Tässä upeassa kaulakorussa on useita simpukankuorista (Turbinella Pyrem) hiottuja iäkkäitä helmikiekkoja. Helmet on koottu uudempaan nyöriin. Pientä kulumaa, likaa ja kolhuja saattaa siis esiintyä. Kaulakorun pituus n. 43 cm ja siinä noin 67 helmikiekkoa.