Kaulakoru "Tikar"

350 €

Tikar-kansa, Kamerun, 1800-luvun loppu tai 1900-luvun alku, yksityiskokoelmasta Suomesta.

Tikar on yleisnimitys jota käytetään useista Kamerunin etnisistä kansanryhmistä. Tikarin alueella asuvia ihmisiä katsotaan olevan lähemmäs 250,000 henkeä. Poliittisesti Tikarin ihmiset ovat jakautuneet lukemattomiin itsenäisiin päällikkö- ja kuningaskuntiin, joiden valtaa tasapainottavat kuninkaiden ja päälliköiden ohella useat eri mies- ja naisyhteisöt. Alueella elävät kansat omaavat yhteiset esi-isät ja kaukaiset sukujuuret, vaikka he puhuvat eri kielillä ja ovat omia itsenäisiä kansoja, joiden kulttuurilliset ja muut piirteet eroavat merkittävästi toisistaan.

Useiden Tikareiksi nimettyjen kansojen lisäksi Kamerunissa elää yksi kansa joka on nimennyt itse itsenä Tikar-kansaksi. Tämä pieni, vain noin 25,000 henkeä käsittävä etninen ryhmä elää Adamawan alueella, Kamerunissa.

Tikar kansoissa on sekä matrilineaarisia että patrilineaarisia piirteitä. Tikarit uskovat muun muassa että raskaana olevan naisen kuukautisveri muodostaa sikiön ihon, lihakset, useimmat sisäelimet sekä itse veren, kun taas isän spermasta syntyvät luut, aivot, sydän sekä hampaat.

Tikarit tunnetaan erityisesti upeista naamioistaan. Käsityötaitojen siirtyminen seuraaville sukupolville on Tikareille erittäin tärkeää. Nuorille pojille opetetaankin niin puutyötaitoja, pronssinvalua, naamioiden veistämistä ja muita kädentaitoja jo hyvin nuoresta iästä alkaen. Tikarit kehittivät myös valutekniikan, jossa mehiläisvahaa ja savea käytetään muottien aineosina valettaessa sulaa pronssia. Tämä on mahdollistanut upeiden korujen, veistosten, naamioiden ja valuutan valmistamisen.

Upea, massiivinen kaulakoru ja rahaan verrattava valuutta on valmistettu pronssiseoksesta. Tämä perinteisellä valutekniikalla luotu rituaalinen esine on koristeltu monimutkaisilla ornamenteilla ja geometrisilla kuvioilla. Aiheina ovat muun muassa abstraktit spiraali- ja kehäkuviot, käärmeitä muistuttavat eläinhahmot sekä tyylitellyt ihmishahmot jotka istuvat esineen päällä. Painavia ja kookkaita pronssikoruja käytettiin varallisuuden ja arvovallan symboleina, vaihtokaupan välineinä sekä valuuttana merkittävissä kaupoissa. Hyvässä kunnossa. Iänmukaista kulumaa ja käytön jälkiä. Kaunis tumma patina. Hapettumisesta johtuvaa korroosiosta. Valuvikoja, pölyä ja likaa. Halkaisijaltaan noin 23,5cm ja paksuudeltaan n. 3,7cm.