Seremonianaamio ”Elu”

myyty

Ogoni-kansa, Nigeria, 1900-luku, yksityiskokoelmasta Hollannista.

Hienostunut naamio on nimeltään ”Elu” (henki) ja se on peräisin Ogoni-kansan keskuudesta. Ogonit harjoittavat elinkeinonaan kalastusta ja maanviljelyä. Jamssin ja maniokin viljely on tärkeä toimeentulon lähde. Maanviljely ja maan antimet, kuten koko luonto itsessään on Ogoneille hyvin tärkeää. Sana ”traditio” tarkoittaakin Ogonien kielellä ”doonu kuneke” (maan kunnioittaminen). Maanviljelyn ja jamssin istuttamisen ja sadonkorjuun kunniaksi järjestetäään vuosittain erilaisia juhlallisuuksia, seremonioita ja pyhiä rituaaleja. Maanviljelyyn liittyvät ajanjaksot ja seremoniat ovat uskonnollis-väritteisiä, pyhiä, mutta myös sosiaalisia tapahtumia. Ogonit uskovat muun muassa että ihmisen sielu kykenee irtautumaan ihmiskehosta ja siirtymään eläimen sielun tilalle, ottamaan ”haltuun” tämän kyseisen eläimen muodon.

Miehet ja pojat käyttävät naamiota rituaalisten tanssien ja esitysten aikana. Naamioita käytetään erityisesti hautajaisseremonioissa, sekä jamssin istuttamisen ja sadonkorjuun juhlallisuuksien aikana. Osa naamioista on varattu Ogoni-kansan miesten johtamien salaisten yhteisöjen käyttöön.

Tässä Elu-naamiossa on upea patina ja sitä on käytetty ahkerasti. Naamio on pieni, eikä sitä ole tarkoitus kannatella suoraan kasvoilla, vaan se on kiinnitetty sivuistaan kankaiseen huppuun joka peittää tanssijan koko pään. Naamio on maalattu mustalla, punaisella ja valkoisella pigmentillä. Valkoinen väri yhdistetään yleisesti henkimaailmaan. Naamio kuvaa mieshahmoa. Otsassa, poskissa ja leuassa on traditionaaliset arpitatuoinnit. Päässä oleva sarvi on ajan myötä murtunut. Kulumaa, likaa ja pieniä kolhuja. Naamion koko noin 28cm x 14cm.