Helminauha "Venetian"

89 €

Venetsia, Italia/ Ghana/Burkina Faso, Länsi-Afrikka, 1800-1900-luku, yksityiskokoelmasta Hollannista.

Viehättävä kokoelma antiikkisia lasihelmiä Länsi-Afrikasta. Näiden värikkäiden lasihelmien historia on mielenkiintoinen, mutta myös tavattoman surullinen. Oheiset lasihelmet on valmistettu suurimmaksi osin Venetsiassa, Italiassa, 1800-luvun alussa sekä Ghanassa 1900-luvun alkupuolella.

Afrikassa lasihelmien käyttö kaupankäynnin välineenä ja valuuttana alkoi jo niinkin aikaisin kun 1400-luvulla, portugalilaisten kauppa-alusten saapuessa Länsi-Afrikan rannikolle ja alkaessa käydä ”kauppaa” mm. kullasta, norsunluusta, palmuöljystä ja orjista. Tällöin tuotteet ja ihmiset vaihtoivat omistajaa suurimmaksi osaksi eurooppalaisten lasihelmien avulla. Tämän vuoksi näitä lasihelmiä alettiin pian kutsua myös nimellä ”slave beads” eli orjahelmet.

Lasihelmet osoittautuivat niin edullisiksi ja toimiviksi vaihtokaupan välineiksi että niitä kuljetettiin Afrikkaan lopulta tonneittain ja ne toimivat jopa lähtevien kauppa- ja orjalaivojen painolastina. Lasihelmiin erikoistuneita tehtaita sijaitsi mm. Böömissä, Italiassa ja Alankomaissa ja ne lisäsivät tuotantoaan Afrikan kasvavien tarpeiden mukaan. Lasin valmistamista ei vielä tällöin Afrikassa osattu, joten värikkäät helmet muodostuivat nopeasti arvostetuiksi seremoniakoristeiksi, statussymboleiksi ja sitä kautta valuutaksi erityisesti Länsi-Afrikassa. Helmiä oli tarjolla satoja eri malleja, mutta suosituimmiksi muodostuivat mm. millefiori, rosetta ja chevron.

Helmien käyttö valuuttana loppui Afrikassa vasta 1800-luvun lopulla. Lasihelmet jäivät käyttöön koruina ja vaihtokauppojen välineenä. Lasihelmet ovat yhä tänäkin päivänä erittäin arvostettuja sosiaalisen statuksen ja vaurauden symboleja muun muassa Ghanassa, Länsi-Afrikassa. Antiikkiset lasihelmet kulkevat suvussa perintönä ja niitä vaalitaan arvostettuina sukukalleuksina.

Helminauhassa punaisen sävyisiä, eri muotoisia ja kauniisti kuluneita lasihelmiä. Iän ja käytön tuomaa vahvaa patinaa. Lohkeamia ja murtumia saattaa esiintyä. Likaa, pölyä ja maa-ainesta. Nyöri on modernia tekoa. Kokoelmassa 85 antiikkista helmeä, joiden koko vaihtelee 0,8cm to 2,5cm väliltä.