Seremonianaamio "Ogoni"

750 €

Ogoni-kansa, Nigeria, 1900-luku, yksityiskokoelmasta Suomesta.

Ogonit (Khanat) ovat pieni, etninen vähemmistökansa, joka elää Ogonimaassa, Nigeriassa, Nigerjoen suistoalueella, Riversin osavaltiossa. Ogonimaa kattaa lähes 1000 neliökilometriä osavaltiosta. Alue muodostuu kuudesta paikallishallintoalueesta tai kuningaskunnasta, jotka ovat: Babbe, Eleme, Gokana, Tai, Ken-Khana sekä Nyo-Khana. Ogonien alkuperä on osittain hämärän peitossa. Luotettavat tutkimukset ovat kuitenkin osoittaneet että Ogonit ovat eläneet alueella jo yli 500 vuoden ajan.

Ogonien elinkeino pohjaa kalastukseen ja maanviljelyyn. Muun muassa jamssin ja maniokin viljely on merkittävä toimeentulon lähde. Viljelysmaat ja niitä ympäröivät joet, kuten koko muu ympäröivä luonto on Ogoneille hyvin tärkeää. Maa ei ainoastaan tarjoa toimeentuloa ja ruokaa, vaan sen katsotaan olevan myös itse jumala. Tämän vuoksi maata palvotaan monin eri seremonioin. Maanviljelyn, jamssin istuttamisen ja sadonkorjuun kunniaksi järjestetään vuosittain erilaisia juhlallisuuksia ja pyhiä rituaaleja. Maanviljelyyn liittyvät ajanjaksot ja seremoniat ovat vahvasti uskonnollisväritteisiä, mutta myös sosiaalisia tapahtumia. Sana ”traditio” tarkoittaa Ogonien kielellä ”maan kunnioittamista” (doonu kuneke). Toisin sanoen, Ogoneille maa ja elämä ovat erottamattomasti yhtä.

Ogonit uskovat yhteen luojaan tai jumalhahmoon, Bariin (kutsutaan myös nimellä Obari-Eleme), joka on "Taivaan ja Maan luoja". Bari on kaikkien maailmankaikkeudessa toimivien lakien takana ja ihmisen tehtäväksi jää tabujen ja lakien noudattaminen. Ogonit tunnustavat myös muita Barin kaltaisia jumalhahmoja ja tärkeitä esi-isähenkiä.

Kristittyjen lähetyssaarnaajien ahkerista ponnisteluista huolimatta Ogonit ovat kyenneet säilyttämään traditionaalisen, naamioihin ja naamiaisiin pohjaavan perinteensä. Tähän Ogonit ovat omaksuneet piirteitä myös muilta naapurikansoilta, kuten Ibibioilta ja Ijoilta. Naamiotansseja järjestetään, alueesta riippuen, useissa eri yhteyksissä, perinteisistä sadonkorjuu-ajan juhlallisuuksista aina hautajaisseremonioihin ja oikeudenkäyntien tuomioiden toimeenpanoihin saakka. Osa naamioista on varattu ainoastaan Ogoni-kansan miesten johtaman salaisen yhteisön käyttöön. Villieläimiä esittäviä naamioita käytetään akrobaattisten tanssiesitysten aikana, erityisesti maanviljelyyn liittyvissä pyhissä rituaaleissa. Ogonit uskovat että ihmisen sielu kykenee irtautumaan ihmiskehosta ja siirtymään eläimen sielun tilalle, ottamaan haltuun näin kyseisen eläimen muodon.

Tämä uskomattoman näyttävä, koko pään peittävä naamio on valmistettu puusta ja kookkaasta kalebassista. Puusta valmistetut kaaret on sidottu kasvikuidulla runkoon kiinni. Naamion pinta on päällystetty savella, siihen on upotettu kymmeniä kaurikotiloita ja sarvinokan (Bucerotidae) kookas nokka. Naamio koristeltu savesta tehdyin kohokuvioin ja kasvikuidusta punotuilla nyöreillä. Naamio on maalattu mustalla ja valkoisella pigmentillä. Afrikassa valkoinen väri yhdistetään yleisesti henkimaailmaan. Upea, karkea patina. Iänmukaista kulumaa, murtumia ja pieniä kolhuja. Likaa, pölyä ja nokea. Naamion kooltaan noin 21,0cm x 61,0cm x 23,0cm. Puinen tuki ei kuulu kauppaan.