Kokoelma fossiilisoituneita hampaita "Cosmopolitodus & Carcharias"

myyty

Mioseenin epookki, n. 20 miljoonaa vuotta sitten, Antwerpen, Pohjois-Belgia & Temblor Formation of Bakersfield, Kalifornia, USA, yksityiskokoelmasta Hollannista.

Sillihait (Lamnidae) ovat sillihaikaloihin kuuluva valtamerissä elävä kalaheimo. Vanhimmat sillihaifossiilit on ajoitettu myöshäisliitukaudelle. Fossiileihin kuuluu muun muassa pleistoseenikaudella elänyt Carcharodon megalodon, joka kasvoi jopa 20 metriä pitkäksi. Nykyään sillihailajeja elää viisi ja ne jaetaan kolmeen sukuun. Cosmopolitodus on sukupuuttoon kuollut sillihaikalan suku, joka eli Oligoseenin epookin (n. 33,7–23,8 miljoonaa vuotta sitten) ja varhaisen pleistoseenikauden aikana (n. 1,0 miljoonaa vuotta sitten). Cosmopolitodus hastalis on suvun tyyppilaji. Toinen laji on vuonna 2021 sukuun siirretty Isurus planus, jonka uudeksi nimeksi tuli Cosmopolitodus planus. Kyseisen lajin löydetyt fossiilisoituneet hampaat ovat pääsääntöisesti hyvin kookkaita, jopa yli 7,5cm pitkiä. C. planuksen uskotaan olleen nykyisen valkohain (Carcharodon carcharias) esi-isä.

Hietahait (Odontaspididae) on valtamerissä tavattava sillihaikaloihin kuuluva kalaheimo. Hietahailajien fossiileista vanhimmat on ajoitettu myöhäisliitukaudelle. Yksi tällainen suku on Eugomphodus. Nykyään heimossa elää kolme tai neljä lajia, jotka jaetaan kahteen sukuun, joihin molempiin kuuluu myös vain fossiileina tunnettuja lajeja. Niitä ovat mm. Carcharias-suvun sukupuuttoon kuolleet lajit.

Kauniissa kokoelmassa neljä näyttävää hampaan fragmenttia ja yksi viallinen kappale sekä selkänikama. Hyvä kunto. Iänmukaista kevyttä kulumaa, murtumia ja lohkeamia. Maa-ainesta, likaa ja pölyä. Fossiilien koko vaihtelee noin 1,9cm ja 3,0cm väliltä. Myydään settinä.