Pronssiveistos Valkoinen Tārā "Sitatārā"

650 €

Nepal, 1900-luvun puoliväli, yksityiskokoelmasta Suomesta.

Nepal eli Nepalin demokraattinen liittotasavalta on sisämaavaltio Aasiassa. Nepal sijaitsee Kiinan ja Intian välissä, kutakuin puoliksi Himalajan vuoristossa ja puoliksi sen juurella. Valtion alueella sijaitsee kahdeksan maailman kymmenestä korkeimmasta vuorenhuipusta. Maa on vuoristoista ja kukkulaista. Maan keskiosassa on matalampi vuoristoalue, jossa sijaitsee muun muassa Kathmandun laakso. Nepal on monikansallinen, monikultturillinen ja -kielinen maa jossa elää yli 125 etnistä ryhmää ja puhutaan äidinkielenä noin 123 eri kieltä. Nepalin kolme suurinta etnistä ryhmää ovat indoarjalaiset, tiibetinburmalaiset ja Nepalin alkuperäisväestö, joka taas koostuu lukuisista pienemmistä ryhmistä.

Tārā (kutsutaan myös Ārya Tārā, Shayama Tara, Jetsun Dölma) on buddhalainen jumalatar, jonka useita eri muotoja kuvataan värien avulla. Suosituimpia ovat Valkoinen Tārā (sitatārā) ja Vihreä Tārā (śyāmatārā). Tārā on erittäin suosittu Nepalissa, Tiibetissä ja Mongoliassa. Tārān alkuperästä on useita eri versioita. Toisinaan hänen sanotaan syntyneen lootuksesta, joka kellui Avalokiteshvaran kyyneleessä, tai sitten suoraan tämän kyyneleestä. Valkoinen Tārā symboloi täydellistä puhtautta, seesteisyyttä ja henkisyyttä. Hänen katsotaan edustavan korkeinta transsendenttista viisautta, joka turvaa haltijalleen ikuisen onnen ja autuuden. Valkoisen Tārān muita attribuutteja on pohjaton myötätunto, kyky lahjoittaa pitkä elämä ja parantaa niin mieli kuin kehokin. Valkoinen Tārā tunnetaan myös nimellä Cintachakra, "toiveet täyttävä pyörä". Hän on Avalokiteshvaran puoliso.

Sitatārā istuu vajraparyankasanassa, koristeellisella lootus-valtaistuimellaan jota reunustaa yksinkertaiset helmikuvioinnit. Tārān oikea käsi lepää hienostuneesti polvella, kämmenpuoli ylöspäin varadamudrāssa (suotuisa mudrā, ele joka edustaa viittä täydellisyyttä: anteliaisuus, moraali, kärsivällisyys, vaiva sekä keskittyminen. Vasen käsi on kohotettu rinnan korkeudelle suryamudrāan (Sanskritin kielen sana "surya" tarkoittaa aurinkoa), ja jonka katsotaan lisäävän tulielementtiä ja samalla eliminoivan maaelementtiä kehosta. Tämä mudrā tunnetaan myös nimellä agni vardhak mudrā (agni tarkoittaa "tulta") tai prithvi shamak mudrā (prithvi tarkoittaa "maata"). Tārālla on yllään pitkänmallinen, pikkutarkasti koristeltu dhoti, joka laskostuu kauniisti valtaistuimelle ja joka on solmittu vyötärölle timantein koristellulla vyöllä. Jumalattaren paljasta yläruumista koristavat ylelliset kaula- ja rintakorut. Käsivarsi-, nilkka-, ja rannekorut ja huivit kimaltavat jumalaista eleganssiaan.

Valkoisen Tārān symmetrisillä kasvoilla on hyväntahtoinen, seesteinen ilme. Katse on luotu alaviistoon ja huulilla karehtii hienoinen hymy. Hiukset on koottu korkealle nutturalle pään päälle ja keskeltä kohoaa lootuksen nuppua muistuttava koriste. Kampausta reunustaa viisisakarainen, korkea kruunu. Venytettyjä, pitkiä korvalehtiä koristavat kookkaat korvakorut ja niiden yläpuolelta nousee liehuvilla siivekkeillä varustettu näyttävä tiara, jonka pitkät liepeet laskeutuvat molemmille olkapäille. Vieressä on sininen lootus (utpala), joka nousee kyynärpäätä pitkin Tārān vasemmalle olkapäälle, ja joka symboloi suojaa kaikilta (yön) kauhuilta ja peloilta. Sininen lootus vapauttaa tuoksunsa kuun ilmaantumisen myötä, ja tämän vuoksi Tārā yhdistetään myös kuuhun ja yöhön. Valkoisella Tārālla on seitsemän Tiedon silmää. Yksi otsassa, yksi kussakin kämmenessä ja yhdet molemmissa jalkapohjissa. Ne symboloivat hänen myötätuntoista valppauttaan havaita kaikki maailman kärsimykset. Tämä Tārān muoto on erityisen suosittu juuri Mongoliassa ja Nepalissa, jossa häntä kutsutaan nimillä Sapta-lochani Tārā tai Seitsemän silmän Tārā.

Pronssiseoksesta taidokkaasti valettu Valkoinen Tārā on hyvässä kunnossa. Pohjalevy on pronssia. Upea tummunut patina. Iänmukaista kulumaa, korroosion jälkiä sekä vihreää hapettumista. Kampauksessa jäänteitä sinisestä maalista. Likaa ja pölyä. Kooltaan noin 19,0cm x 11,0cm x 7,2cm. Paino n. 748g.