Kivikirves "Yogosimo"

400 €

Dani-kansa, Baliem-laakso, Länsi-Uusi-Guinea, Indonesia, 1900-luku.

Dani-kansa (kutsutaan myös nimellä Ndani) elää laajoilla alueilla Länsi-Uusi-Guinean ylängöillä ja Baliem-laaksossa. Danit ovat ylämaan kansoista ehkä tunnetuin ja runsaslukuisin, yhdessä läheisten naapurikansojen Yalin ja Lanin kanssa.

Eristäytynyt Dani-kansa pysyi ulkomaailmalle tuntemattomana aina 1930-luvulle saakka. Dani-kansa elää edelleen vahvasti omille traditioilleen uskollisena. Arkikäytössä tarvittavat työkalut on valmistettu perinteisesti kivestä, luusta, sian torahampaista, puusta tai bambusta. Kiviä käytetään kivikirveisiin ja kuokkiin. Vasta 1980-luvun lopulta lähtien ovat modernit materiaalit ja työkalut, kuten tekstiilit, kirveet, veitset ja lapiot rantautuneet Danien pariin. Perinteisesti Dani-kansa ei ole käyttänyt keraamisia astioita eikä tekstiilejä. Kalaverkkoihin ja lannevaatteisiin käytettävä nyöri on valmistettu puun kaarnasta ja säilytysastiat kuivatuista kalebasseista.

Tämä työvälineeksi valmistettu primitiivinen kivikirves on pelkistetyssä yksinkertaisuudessaan lähes taideteos. Kivikirvestä on käytetty arkisissa askareissa mutta myös rituaalisena leikkaavana kirveenä, erityisesti hautajaisissa. Dani-kansan hautajais-seremoniaan kuuluu että omaiset (etupäässä äidit tai lesket) leikkaavat itseltään sormenpään pois (ensimmäisen sorminivelen kohdalta). Tällä teolla osoitetaan surua ja kunnioitetaan vainajan muistoa.

Kookas teräväreunainen ja pitkänmallinen kivi on punottu tiiviisti puuvarren ympärille käyttämällä rottinkia muistuttavaa puukuitua. Tämä ainutkertainen kivikirves on peräisin lakkautetun museon/säätiön kokoelmista Hollannista. Iänmukaista kulumaa. Upea patina. Likaa ja pölyä. Kooltaan noin. 50cm x 28cm.