Puuveistos "Fante"

140 €

Fante-kansa, Ghana, 1900-luku, yksityiskokoelmasta Hollannista.

Fantet (kutsutaan myös nimillä Mfantsefo ja Fanti) ovat Akan-kielinen kansa Ghanassa. Fantet asuttavat alueita Guineanlahden rannikolla, Sekondi-Takoradin ja Accran välissä. Fanteja asuu myös vähäisin määrin Liberiassa ja Norsunluurannikolla. Fantet ovat osa Akan-kansaa, yhdessä Ašantien, Akuapemien, Akimeiden, Abronien, Baulejen, Nzemojen ja muiden pienempien kansojen kanssa. Ennen siirtomaa-aikaa Fantet muodostivat noin kaksikymmentä päällikkökuntaa. 1700-luvun alussa nämä yhdistyivät liittokunnaksi, joka sittemmin jakautui kahtia. Länsimaalaistuneet Fantet perustivat liittokunnan uudelleen vuosina 1868-1873.

Fantejen yhteiskuntajärjestykseen kuuluvat matrilineaariset suvut, patrilineaariset ryhmät, soturikunnat ja suurperheet. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä että matrilineaarinen sukulinja määrittää jäsenyyden klaaneihin ja niiden tarkemmin rajattuihin, lokalisoituihin segmentteihin. Jokaisella suvulla on hallussaan seremoniallinen, puusta veistetty rituaali-istuin, jonka esi-isä-henget ovat ottaneet omakseen. Patrilineaarinen sukulinja taas säätelee hengellisten ominaisuuksien perimistä ja määrittelee myös jäsenyyden afaso-nimiseen soturikuntaan. Sana "Afaso" muodostuu sanoista "sa" joka tarkoittaa taistelua tai sotaa, sekä sanasta "fo" joka tarkoittaa ihmistä. Uskollisuus afasoa kohtaan on aina etusijalla verrattuna matrilinearisuuteen.

Fante-kansan perinteinen uskonto pohjaa, useimpien Akan-kansojen tavoin, käsitykseen korkeimmasta, etäisestä jumalhahmosta (nyame), pantheoniin (abosom) jumalista ja jumalattarista, alempiarvoisista jumalista (asuman) sekä esi-isien ja äitien hengistä (nsamanfo).

Fantejen ja Ašantien taide on erittäin lähellä toisiaan. Hedelmällisyyden, naiseuden ja äitiyden kuvaaminen ovat yleisimpiä Akan-kansojen veistosten aiheita. Tämän vuoksi juuri hedelmällisyysfiguurit (mm. akua'ba) ovat erittäin tunnettuja, samoin "äiti ja lapsi"-veistokset ja esi-äiti-veistokset. Muita tunnettuja esineitä ovat kolonialististia aiheita kuvaavat veistokset, alttarifiguurit sekä tekstiilitaide.

Tämä kaunis ja taidokkaasti veistetty hedelmällisyysveistos kuvaa nuorta äitiä joka kantaa selässään lasta. Kohtalaisessa kunnossa. Iänmukaista kulumaa. Jalkateristä murtunut osa. Upea patina. Maa-ainesta, likaa ja pölyä. Murtumia, halkeamia ja kolhuja. Kooltaan noin 27,0cm x 7,5cm (modernin jalustan kanssa korkeus n. 30,5cm).