Marmoripatsas "Kāmadhenu"

350 €

Intia, 1800-luku tai 1900-luvun alku, yksityiskokoelmasta Hollannista.

Hindulaisuudessa lehmä on pyhä eläin, yltäkylläisyyden ja hedelmällisyyden symboli. Useimmat hindut kunniottavat lehmää matriarkaalisena hahmona ja yhdistävät sen Äiti Maahan. Lehmä ei ole varsinaisesti palvonnan kohde, mutta niitä kohdellaan hyvin kunniottavasti. Lehmän tappaminen on ehdottomasti kiellettyä. Muinaisissa hinduteksteissä lehmä esiintyy nimellä Kāmadhenu, tai jumalallinen lehmä, joka täyttää kaikki sille esitetyt toiveet. Sen sarvet symboloivat jumalia, neljä vahvaa raajaa muinaisia kirjoituksia (Veda-kirjat) ja utareet elämän neljää tavoitetta: toivoa, vanhurskautta, aineellista vaurautta ja pelastusta.

Lehmä yhdistetään myös muihin tärkeisiin jumaliin, kuten Shivaan (tämän ratsu oli härkä, Nandi). Krishnan taas katsottiin suojelevan lehmiä (hän myös paimensi niitä nuoruudessaan). Lisäksi lehmästä tunnetaan useita uskonnollisia tarinoita, jotka kertovat lehmän pyhyydestä (mm. tarina lapsettomasta kuninkaasta, joka lehmästä huolehtimalla sai siunauksen ja pojan). Hindut uskovat, että jos lehmä kuolee kotona, täytyy sen omistajan kiertää kaikki Intian pyhät kaupungit saadakseen syntinsä anteeksi. Lehmät tavataan päästää vapaiksi kun ne lakkaavat tuottamasta maitoa. Hurskas hindulainen jättää myös ruokaa kadulle lehmiä varten.

Lumoavan kaunis, käsin veistetty marmoripatsas esittää pyhää lehmää, Kāmadhenua, sekä tämän pientä vasikkaa. Patsasta on pidetty todennäköisesti kotialttarilla. Sen kauniin pyöreiksi hioutuneet muodot kertovat runsaasta käsittelystä ja koskettelusta. Alkujaan patsas on ollut kokonaan maalattu. Hyvässä kunnossa. Iänmukaista kulumaa. Seremoniallisen käytön jälkiä. Näyttävä patina ja kiiltäväksi hioutunut pinta. Jäänteitä maalista ja kultauksesta. Likaa, maa-ainesta ja pölyä. Kooltaan noin 11,5cm x 4,9cm x 10,5cm. Paino n. 755g.