Fragmentti olkaluusta ”Mammuthus primigenius”

220 €

Pleistoseenikausi, 150 000-20 000 vuotta sitten, Pohjanmeri, yksityiskokoelmasta Hollannista.

Villamammutti eli villakarvamammutti (Mammuthus primigenius) on jääkauden aikana laajalle levinneellä arotundralla elänyt mammuttilaji. Yleensä mammuteista puhuttaessa tarkoitetaan juuri villamammuttia. Villamammuttiuros painoi suunnilleen 6 tonnia ja sen säkäkorkeus oli tavallisimmin noin 2,7 - 3,4 metriä, kun taas naaraan säkäkorkeus oli noin 2,6 - 2,9 metriä ja paino noin 4 tonnia. Kooltaan villammammutit olivat suurimman nykyisin elävän maanisäkkään, afrikannorsun kanssa samaa luokkaa. Villamammutti painoi syntyessään noin 90 kg. Uroksesta tuli täysikokoinen vasta 40-vuotiaana ja naaraasta 25-vuotiaana. Villamammutti saattoi elää jopa 60-vuotiaaksi. Villamammutin selkä oli luisu ja häntä lyhyt. Korvat olivat huomattavasti pienemmät kuin nykyisellä afrikannorsulla. Uroksen massiiviset syöksyhampaat olivat noin 2,4–2,7 m pitkät ja painoivat 45 kg. Villamammutit elivät Euraasian pohjoisimpien osien laajoilla mammuttiaroilla, jotka ulottuivat lähes yhtenäisenä laidunalueena Atlantin rannikolta Alaskaan. Mammutit elivät näillä aroilla isoina laumoina, joita johti vanha naaras. Tavallisin mammuttilauma oli 10 yksilön suuruinen. Urokset eivät olleen näiden laumojen jäseniä, vaan ne elivät yksinäistä poikamieselämää ja tulivat laumaan vasta, kun joku naaraista oli kiimassa. Urokset olivat tällöin hyvin aggressiivisia ja kävivät keskenään raivoisia kamppailuja.

Villamammutti oli hyvin sopeutunut kylmiin, arktisiin oloihin. Mammutilla oli ohutvillainen, noin 2,5 - 8 cm paksu alusturkki ja hyvin paksusta, siimamaisesta karvasta koostuva päällysturkki. Turkki peitti koko ruumiin. Kärsässä karvoitus oli vain muutaman senttimetrin pituista, mutta selässä se oli pitkää (n. 30cm) ja kyljissä jopa 90 cm:n pituista, samaan tapaan kuin myskihärillä. Luultavasti mammutti vaihtoi edellä kuvatun pitkän talviturkin pois, ja kesäturkki oli oletettavasti hieman lyhyempi. Villamammutti söi etupäässä ruohoa, heinä- ja sarakasveja, varpuja, sammalta ja jonkin verran puiden silmuja. Mammuttien määrä alkoi pienentyä Euroopassa noin 40 000 vuotta sitten, jolloin nykyihminen saapui alueelle. Lopullinen häviäminen tapahtui noin 16 000-10 000 vuotta sitten. Noin neljä miljoonaa vuotta sitten kehittyneistä mammuteista viimeisin, villamammutti kuoli sukupuuttoon noin 8 000 eaa. Tiettävästi viimeiset yksittäiset mammutit elivät Siperiassa, Wrangelin saarella kuitenkin vielä vain noin 1 500 vuotta ennen ajanlaskumme alkua.

Erikoisen muotoinen, nuoren villamammutin olkaluun? (humerus) fragmentti. Hyvässä kunnossa. Upea patina. Luunkappale on käsitelty pintaa suojaavalla vernissakerroksella. Iänmukaista vahvaa kulumaa. Murtumia ja halkeamia. Kooltaan fragmentti on noin 25,0cm x 9,8cm x 6,3cm. Paino n. 725g.

Huom! Tämä luun fragmentti on peräisin pohjanmereltä, Hollannista, Euroopasta. Se on tuotu laillisesti Suomeen ja se voidaan myydä eteenpäin. Tätä kappaletta ei ole laittomasti tuotu Venäjältä (Siperia). Me emme osta, myy tai välitä Venäjältä peräisin olevia mammutinluita/ jääkauden aikaisia fossiileita, emmekä hyväksy niiden laitonta maahantuontia.