Vihreä Tārā "Śyāmatārā"

220 €

Tiibet, 1900-lukua, yksityiskokoelmasta Hollannista.

Tārā (kutsutaan myös Ārya Tārā, Shayama Tara, Jetsun Dölma) on buddhalainen jumalatar, jonka useita eri muotoja kuvataan värien avulla. Suosituimpia ovat Valkoinen Tārā (Sitatārā) ja Vihreä Tārā (śyāmatārā). Tārā on erittäin suosittu Nepalissa, Tiibetissä ja Mongoliassa. Tārān alkuperästä on useita eri versioita. Toisinaan hänen sanotaan syntyneen lootuksesta, joka kellui Avalokiteshvaran kyyneleessä, tai sitten suoraan tämän kyyneleestä. Śyāmatārā on uudelleensyntynyt, hurskas ja hyveellinen nainen, universaalin myötätunnon jumalatar. Hän edustaa viisautta, valaistumista ja syvää rauhaa. Vihreä Tārā tunnetaan myös nimellä Khadiravani-Tārā (Akaasia-lehdon Tārā).

Kaunis jumalatar istuu koristeellisella, kaksinkertaisella lootus-valtaistuimellaan risti-istunnassa (rajalalitasana). Tārān oikea jalka on ojennettuna eteenpäin, jalkaterän levätessä kevyesti lootuksen kukinnolla. Tārān kädet ovat vitarka mudra-asennossa (asento tarkoittaa keskustelua ja opetusta. Se on myös käden asento, joka lisää opetuksen ja keskustelun hengellistä energiaa). Vasen käsi on kohotettu rinnan korkeudelle, oikean levätessä ojennetun jalan päällä. Sormissaan Tārā kannattelee olkapäiden takana rönsyilevien lootuksien pitkiä kukkavanoja. Jumalattaren kasvoilla on seesteinen ilme. Katse on luotu alaviistoon ja huulilla karehtii hienoinen hymy. Tārān hiukset on koottu korkealle nutturalle pään päälle. Kampausta reunustaa koristeellinen, kuusisakarainen kruunu. Korvissa hänellä on kookkaat, kukinnoilla viimeistellyt korut.

Pronssiseoksesta valettu Vihreä Tārā on hyvässä kunnossa. Lootuksen kukinto puuttuu vasemman olan takaa. Upea patina. Iänmukaista kulumaa, korroosion jälkiä sekä vihreää hapettumista. Mustan maalin ja kultauksen jäänteitä. Likaa, pölyä, maa-ainesta. Kooltaan noin 22,5cm x 17,0cm x 10,0cm. Paino n. 974g.