Fetissiveistos ”Nkisi”

myyty

Bakongo-kansa, Kongon Demokraattinen Tasavalta, 1900-luku, yksityiskokoelmasta Hollannista.

Tämä erikoisen näköinen puuveistos on nimeltään Nkisi Nkondi. Sana ”Nkisi” voidaan löyhästi kääntää kaiken kattavaksi hengeksi tai voimaksi, kun taas ”Nkondi” tarkoittaa metsästäjää. Nkisi Nkondin tärkein tehtävä onkin toimia ”kotina” tälle hengelle joka pystyy irroittautumaan kyseisen veistoksen sisältä ja lähteä metsästämään ihmisiä ja vahingoittamaan väärintekijöitä. Kyläyhteisöissä nkondeilla on tärkeä rooli suojella sen jäseniä noituudelta ja pahoilta voimilta.

Nkisi Nkondi kaiverretaan yleensä ihmisen tai koiran (Nkisi Nkondi Kozo) muotoon. Nkisi Nkondit veistetään aina jumalallisen auktoriteetin katseen alla, konsultoiden Ngangaa tai muuta henkistä asiantuntijaa joka sitten ”aktivoi” nkondit laulujen, loitsujen ja rukousten avulla. Puisen hahmon sisälle ja ympärille Ngangat keräävät maagisia aine-osia joita kutsutaan nimellä ”bilongo” (lääke/rohto) ja ne sijoitetaan usein veistoksen rintaan tai vatsaan kaiverrettuun onkaloon jonka päällä on hartsilla kiinnitetty peili tai lasipala. Peilin tai lasinpalan heijastava pinta sallii nkisin katsoa suoraan henkimaailmaan ja vakoilla tätä kautta valittua kohdetta. Maagisia aine-osia asetetaan toisinaan myös pieniin kangasnyytteihin jotka kiinnitetään suoraan veistoksen päähän tai kaulan alueelle.

Nkisi Nkondit ovat yleensä isketty täyteteen nauloja tai/ja teräviä metallinpaloja. Nämä lyödään puuveistokseen jokaisen avunpyynnön yhteydessä. Aluksi ngangat räjäyttävät ruutia veistoksen edessä jotta nkondi saadaan hereille. Tämän jälkeen veistokseen lyödään kiinni naula tai terävä metallinpala jonka tarkoituksena on saada henki raivon valtaan ja kostotuulelle. Naulat ja metallinpalat symboloivat sitä kipua ja vaivaa jota nkondi tulee aiheuttamaan valitulle kohteelle. Tätä nkondin herättämisrituaalia kutsutaan nimellä ”koma loko” joka karkeasti suomennettuna tarkoittaa ”kirouksen naulaamista”.

Tämä pienikokoinen Nkisi Nkondi on kerrassaan upea. Veistoksessa on useita ruostuneita nauloja joiden ympärille on kiedottu juuttinyöriä. Veistokseen on kiinnitetty useita maagisia aine-osia sisältäviä kangasnyyttejä (bilongo). Hahmon kädet on sidottu selän taakse. Katse on uhkaava. Silmissä olevat lasinpalat ovat ikkuna ”toiselle puolelle”. Veistoksen pintaan on hierottu hautausmaan valkoista savea (mpemba) ja värikkäitä pigmenttejä. Veistos on ikäisekseen hyvässä kunnossa. Rituaalisen käytön jälkiä, likaa ja pölyä. Kooltaan veistos on noin 35cm x 14cm.