Fossiili "Ogyginus corndensis"

55 €

Ordovikikausi, n. 450 miljoonaa vuotta sitten, Powis, Wales, Iso-Britannia, yksityiskokoelmasta Hollannista.

Trilobiitit (Trilobita) ovat sukupuuttoon kuolleita niveljalkaisia, jotka muistuttavat jonkin verran molukkirapua tai siiraa. Ne elivät merissä ja olivat aikansa menestyneimpiä eläimiä. Trilobiitit kukoistivat kambrikaudella, joka alkoi noin 542 miljoonaa vuotta sitten. Koska trilobiitit olivat tuolloin täysin kehittyneet, lienevät niiden kantamuodot eläneet jo ediacarakaudella 630–542 miljoonaa vuotta sitten. Trilobiitit ovat varhaisin tunnettu niveljalkaisten luokka, johon kuuluvia lajeja tunnetaan yli 25 000. Trilobiittien mahdollinen edeltäjä oli Spriggina, joka eli prekambrikauden merivesimatalikoissa. Kambrikauden jälkeen trilobiitit harvinaistuivat, mutta jotkin lajit selvisivät permikaudelle saakka, joka päättyi noin 251 miljoonaa vuotta sitten.

Trilobiitin ruumis oli kolmiosainen: edessä oli pääpuolen (cephalon), keskellä rintakehän (thorax) ja takana häntäosan (pygidium) kilpi. Pää koostui viidestä tai useammasta toisiinsa kiinnittyneestä jaokkeesta, keskiosassa jaokkeita oli taas vaihteleva määrä. Kussakin jaokkeessa oli kaksi nivelikästä uloketta tai raajaa. Etumaiset ulokkeet olivat kehittyneet aisti- ja syömiselimiksi. Useimmilla trilobiiteillä oli verkkosilmät, mutta jotkin lajit olivat sokeita. Myös sivusuunnassa ruumis jakautui kolmeen lohkoon, mistä juontuu eläimen nimi. Keskellä oli yksi lohko pitkittäissuunnassa ja sen kummallakin puolella yksi lohko. Vartaloa suojasi kitiinistä  koostunut ulkoinen tukiranka. Kasvaessaan eläin loi vanhan kuorensa ja kasvatti uuden. Useimmat lajit olivat alle kolme senttimetriä pitkiä, pienimmät vain noin 0,5 mm:n mittaista planktonia. Kookkaat lajit kasvoivat tyypillisesti 3,0-10,0 cm:n mittaisiksi. Trilobiitit hengittivät kiduksilla. Ravinto koostui pienistä merieläimistä. Osa oli saalistajia, osa haaskaeläimiä ja osa söi planktonia.

Ogyginus on asfiditrilobiitteihin kuulunut suku, joka eli ordovikikauden aikana. Lajin fossiileita on löytynyt erityisesti Walesista. Laji löydettiin vuonna 1839 ja se tunnettiin aluksi nimellä Asaphus corndensis. Myöhemmin laji nimettiin uudelleen.

Fossiililohkareessa pienikokoinen Ogyginus corndensis ja sen fragmentteja. Hyvässä kunnossa. Fossiili on suojattu ohuella sellakkakerroksella. Iänmukaista kulumaa, pieniä murtumia ja halkeamia. Sedimenttilohkare on kooltaan noin 11,5cm x 11,0cm x 2,5cm. Itse trilobiitti n. 4,4cm x 2,5cm. Paino n. 486g.

Viitteet, lainaukset ja lähteet:

A Guide to the Orders of Trilobites, A website devoted to understanding trilobites, Dr. Sam Gon III. (https://www.trilobites.info)

Britannica, The Editors of Encyclopaedia. "trilobite". Encyclopedia Britannica, 12 Oct. 2018. (https://www.britannica.com/animal/trilobite)

Trilobites, Discovering Geology - Fossils and geological time, British Geological Survey. (https://www.bgs.ac.uk/discovering-geology/fossils-and-geological-time/trilobites)