Keraaminen kannu ”Moche”

myyty

Moche-kulttuuri, Pohjois-Peru, n.300jaa, yksityiskokoelmasta Tanskasta.

Muinainen Moche-kulttuuri (Mochica tai varhainen Chimú) vallitsi Pohjois-Perun rannikolla noin 100-700jaa. Mochen kulttuuri tunnetaan taidokkaasta maalatusta keramiikastaan, kultatöistään ja monumentaalisista rakennuksistaan (Huaca del Sol & Huaca del la Luna).

Esikolumbiaaniseksi taiteeksi katsotaan kuuluvan kaikki ne alkuperäiskansojen luomat esineet jotka ajoittuvat toiselta vuosituhannelta ennen ajanlaskumme alkua aina Kristoffer Kolumbuksen saapumiseen saakka (1492), jolloin eurooppalaiset valloittivat olemassa olevat intiaanikulttuurit.

Useimmat esikolumbiaaniset sivilisaatiot katosivat kuitenkin jo ennen eurooppalaisten saapumista ja ne tunnetaan ainoastaan arkeologisten kaivausten perusteella. Tunnetuimmat korkeakulttuuriset paikat olivat mayojen kaupunkivaltiot sekä atsteekkien ja inkojen imperiumit. Myös Kolumbian intiaanikulttuurit voidaan luokitella kehittyneiden joukkoon, samoin Pohjois-Amerikan Mississippin kulttuuri.

Mustasta savesta valmistettu astia kuvaa makuullaan olevaa jaguaaria. Tämä kookas kissaeläin on symboloinut voimaa ja valtaa lähes kaikissa esikolumbiaanisen aikakauden siviilisaatioiden parissa, mutta erityisesti Moche-kulttuurissa se on ollut selkeimmin näkyvissä. Soturit, metsästäjät, shamaanit ja poliittiset johtajat yhdistettiin symbolisesti juuri tähän hurjaan ja voimakkaaseen eläimeen. Jaguaarin metsästystekniikkaan kuului hyökkääminen saaliin pään alueelle, joka symboliikaltaan (pään katkaisu, mestaus) sopii hyvin myös muinaisen Perun uhrausmenoihin.

Tämä uniikki astia on hyvässä kunnossa. Iänmukaista kulumaa. Pieni lohkeama kaatonokan reunassa. Maa-ainesta ja pölyä. Kooltaan noin 13cm x13cm.