Pieni keraaminen kulho "Rome"

myyty

Rooman valtakunta 100eaa.-200jaa, yksityiskokoelmasta Suomesta.

Roomalainen käyttökeramiikka voidaan yleisesti jakaa kahteen luokkaan, karkea- ja hienotasoiseen. Ensiksi mainitut olivat jokapäiväisessä arkikäytössä olleet astiat, kuten ruoanvalmistuksessa, elintarvikkeiden säilyttämisessä ja kuljettamisessa käytetyt ruukut, kulhot, pullot ja vadit. Karkea keramiikka oli edullista, paikallisesti tuotettua ja lähes kaikkien saatavilla.

Hienompi keramiikka taas käsitti laadukkaammat tarjoilu- ja ruokailukeramiikan, kosmetiikka-astiat sekä erilaiset koriste-esineet. Nämä olivat rakenteeltaan huomattavasti hienostuneempia, koristeellisempia ja niiden valmistusmateriaalit laadukkaampia. Sitä tuotettiin valtavia määriä niihin erikoistuneissa keramiikkapajoissa ympäri Rooman valtakuntaa. Hienompi keramiikka tunnetaan nimellä ”terra sigillata”.

Näyttävästi koristeltu pieni kulho on ollut todennäköisesti säilytysastia kosmeettisille aineksille kuten voiteille tai jauheille. Kosmetiikka oli laajalti käytössä Roomassa ja sitä valmistettiin muun muassa jauhetuista mineraaleista, öljyistä ja yrteistä. Astia on kohtalaisessa kunnossa. Pala puuttuu. Korjauksia. Iänmukaista kulumaa, lohkeamia ja murtumia. Likaa, maa-ainesta sekä kalkki- ja mineraalijäämiä. Liimajäänteitä. Kaunis tumma patina. Kooltaan noin 3,3cm x 7,7cm x 7,7cm. Paino n. 68g.