Keraaminen astia "Nariño"

250 €

Esikolumbiaaninen aikakausi, Nariño-kulttuuri, Carchi-Nariñon alue, Kolumbia, yksityiskokoelmasta Suomesta.

Viehättävä jalallinen terrakotta-astia on peräisin esikolumbiaanisen Nariño-kulttuurin parista joka kukoisti Nariñon vuoristoalueella, Tyynenmeren rannikolla, Kolumbiassa noin 700jaa - 1500jaa. Muinainen kansa harjoitti maanviljelyä, pääasialliset viljelyskasvit oli quinoa ja maissi. Kotieläimistä tärkeimmät olivat laamat. Nariño kansa tunnetaan erityisesti kauniista kultakoruistaan, tekstiilitaiteesta ja keramiikastaan. Kansaa kutsutaan toisinaan myös nimillä "Negativo del Carchi" tai "Negativo del Nariño", joka viittaa keramiikan koristelutekniikkaan käyttäen apuna sulaa vahaa.

Nariño-Carchin alueella tehtyjen kaivausten perusteella suosituimpia esineitä olivat juuri jalalliset, näyttävästi koristellut kulhot. Vaikka niiden koko, muotoilu ja tyyli vaihtelivat, olivat ne rakenteeltaan hyvin samankaltaisia. Astioiden todellista käyttötarkoitusta ei ole vieläkään pystytty tarkasti osoittamaan, mutta todennäköisesti astiat toimivat nestemäisten ja kiinteiden ruokien, kuten perinteisen fermentoidun maissin (chichan), tarjoilua varten. Kyseiset astiat olivat erityisen suosittuja kahdessa maakunnassa, Carchissa, Pohjois-Ecuadorissa sekä Nariñossa, Lounais-Kolumbiassa. Ottaen huomioon astioiden huolellisen muotoilun ja taidokkaan koristelun, on esitetty että astiat olisivat olleet käytössä lähinnä tärkeiden festivaalien ja seremonioiden aikana. Astiat erottuvat juuri koristelutekniikaltaan suuresti muista esikolumbiaanisen ajan keramiikkaesineistä. Nariño-Carchin astioissa on yleisesti käytetty ns. käänteistä koristelutekniikkaa. Valmiit astiat on aluksi kastettu värilliseen savilietteeseen ja annettu kuivua. Tämän jälkeen astiat on kastettu osittain sulaan vahaan ja niiden pintaan on maalattu halutut kuviot negatiivisesti. Astia on jälleen maalattu, tällä kertaa eri värisellä lietteellä. Kun astia on lopulta poltettu, vahakerros sulaa pois astian pinnalta ja paljastaa jäljelle jääneet, aiemmat värikerrokset. Nariño-Carchin jalalliset astiat ovat useimmiten maalattu tällä tavoin vain joko sisä- tai ulkopuolelta, mutta myös kauttaaltaan koristeltuja astioita löytyy. Yleisimmät aiheet olivat abstrakteja sik-sak-, pilkku- ja timanttikuvioita, ristikkäin kulkevia nauhakuvioita tai tyyliteltyjä eläinhahmoja.

Esikolumbiaaniseksi taiteeksi katsotaan kuuluvan kaikki ne alkuperäiskansojen luomat esineet jotka ajoittuvat toiselta vuosituhannelta ennen ajanlaskumme alkua aina Kristoffer Kolumbuksen saapumiseen saakka (1492), jolloin eurooppalaiset valloittivat olemassa olevat intiaanikulttuurit.

Useimmat esikolumbiaaniset sivilisaatiot katosivat kuitenkin jo ennen eurooppalaisten saapumista ja ne tunnetaan ainoastaan arkeologisten kaivausten perusteella. Tunnetuimmat korkeakulttuuriset paikat olivat mayojen kaupunkivaltiot sekä atsteekkien ja inkojen imperiumit. Myös Kolumbian intiaanikulttuurit voidaan luokitella kehittyneiden joukkoon, samoin Pohjois-Amerikan Mississippin kulttuuri.

Erittäin kaunis terrakottamalja Nariño-kulttuurin parista, capuli-tyyliin muotoillulla korkealla jalalla. Koristeltu geometrillä viiva-, pilkku-, ja timanttikuvioilla. Väreinä käytetty mustaa ja punaista. Kohtalaisessa kunnossa. Korjattu murtuma. Iänmukaista kulumaa ja pieniä, mitättömiä lohkeamia. Astia on oletettavasti käsitelty ohuella vernissa/hartsikerroksella joka suojelee sen herkkää maalipintaa. Kooltaan noin 8,5cm x 15,0cm x 15,0cm. Paino n. 322g.