Terä ”Ertebolle”

80 €

Myöhäismesoliittinen kivikautinen kulttuuri, n. 5400eaa - 3950eaa, Tanska.

Tämä erittäin kaunis piikivestä tehty pienempi terä on peräisin myöhäismesoliittisen Ertebollen kulttuurin parista Tanskasta. Ertebolle on kehittynyt samalla seudulla sitä edeltäneiden Maglemosen (9000-6400 eaa.) ja Kongemosen kulttuurin (6400-5400 eaa.) pohjalta. Ertebollen kulttuurin ydinaluetta on ollut Tanskan rannikkoseudut ja saaristo. Asuinpaikkoina olivat lahdet, salmet ja joensuut. Väestö on ollut tervettä ja saanut elantonsa pääosin merestä. Eri Ertebollen ryhmien välillä on ollut tiiviit yhteydet ja ryhmät ovat käyneet kauempanakin. Väestö on liikkunut ruuhillaan vesitse ja he ovat pitäneet yhteyttä lähiryhmien kanssa, jotka ovat muodostaneet pienempiä kulttuurillisesti hieman eriytyneitä heimoja. Kauemmaksi on menty hieromaan kauppaa, mikä näkyy myös löytöesineistössä. Materiaalit ovat olleet puuta, luuta, keramiikkaa ja sarvi- sekä piikivityökaluja.

Erilaiset vaikutteet keramiikassa ja esineiden valmistamisessa, sekä eksoottisten tuotteiden, kuten esimerkiksi viljan hankkiminen, kertovat yhteyksistä joita tehtiin runsaammin vuosien 4300-3900 eaa. aikana. Ertebollen kulttuurin katsotaan päättyneen maatalouden yleistymiseen Etelä-Skandinaviassa. Silloin keräilijä-metsästäjä-kalastaja-yhteisöt ovat ottaneet vanhojen elinkeinojen rinnalle alkeelliset viljely- ja karjanhoitokeinot.

Tämä terä muodostuu ohueksi liuskotusta piikiven kappaleesta. Sen molemmat sivut ovat terävät, vielä yli 5000 vuodenkin jälkeen. Terän kupu kulkee keskellä. Tällä terällä/kaapimella on puhdistettu nahkoja ja vuotia tai sitä on käytetty leikkaamiseen. Väriltään tämä muinainen työkalu on kauniin tummanharmaa. Kooltaan noin 6cm x 4cm.