Keraaminen astia ”Veracruz”

250 €

Esikolumbiaaninen aikakausi, Meksiko, Mesoamerikka, yksityiskokoelmasta Suomesta

Anthropomorfinen keraaminen ruukku on peräisin esikolumbiaanisen Veracruz-kulttuurin parista, Meksikosta, Mesoamerikasta ja se ajoittuu vuosiin 600jaa-900jaa.

Esikolumbiaaniseksi taiteeksi katsotaan kuuluvan kaikki ne alkuperäiskansojen luomat esineet jotka ajoittuvat toiselta vuosituhannelta ennen ajanlaskumme alkua aina Kristoffer Kolumbuksen saapumiseen saakka (1492), jolloin eurooppalaiset valloittivat olemassa olevat intiaanikulttuurit.

Useimmat esikolumbiaaniset sivilisaatiot katosivat kuitenkin jo ennen eurooppalaisten saapumista ja ne tunnetaan ainoastaan arkeologisten kaivausten perusteella. Tunnetuimmat korkeakulttuuriset paikat olivat mayojen kaupunkivaltiot sekä atsteekkien ja inkojen imperiumit. Myös Kolumbian intiaanikulttuurit voidaan luokitella kehittyneiden joukkoon, samoin Pohjois-Amerikan Mississippin kulttuuri.

Suurin osa säilyneistä esikolumbiaanisista esineistä on valmistettu terrakotasta, poltetusta savesta. Pyöreänmallinen ruukku on koristeltu kohokuviollla ja taidokkailla viivakaiverruksilla. Kaunis patina. Kohtalaisen hyvässä kunnossa. Museokorjauksia. Iänmukaista kulumaa, halkeamia ja murtumia. Likaa, pölyä ja maa-ainesta. Kooltaan noin 10,0cm x 12,0cm x 12,0cm. Paino n. 109g.