Pieni keramiikka-astia ”Nazca”

280 €

Nazca-kulttuuri, 300eaa-600jaa, Peru, Etelä-Amerikka, yksityiskokoelmasta Kööpenhaminasta, Tanskasta.

Nazca-kulttuuri oli Etelä-Amerikan Perussa noin 300 eaa. ja 600 jaa. välisenä aikana kukoistanut intiaanikulttuuri. Varhainen Nazca-yhteiskunta koostui etupäässä paikallisista päällikkökunnista ja alueellisista valtakeskuksista, joiden keskipisteenä oli kaupungin ulkopuolella sijaitseva seremonia-alue Cahuachi. Tämä Nazca-laakson alaosassa sijaitseva alue koostui pyramidien kaltaisista valtavista rakennelmista ja laakeista aukioista jotka toimivat merkittävinä kokoontumisalueina hedelmällisyys- ja agrikulttuuristen rituaalien aikana.

Cahuachin alueelta löydetyt esineet viittaavat siihen että Nazcat palvoivat useita eri jumalia, tai luonnonhenkiä. Näillä hengillä uskottiin olevan aktiivinen rooli Nazca-siviilisaation olemassaolon ja selviytymisen kannalta. Nazca-intiaanien uskontoa ja sen harjoittamista on pystytty ymmärtämään suurimmaksi osaksi tutkimalla heidän keramiikka-esineitään. Nazcat ovat tunnettuja värikkäistä ja mitä eriskummallisimman muotoisista keramiikka-astioistaan, kuten kolmiulotteisista ihmis- tai eläinhahmoisista pulloistaan, tuplakaulaisista kannuistaan sekä pyöreistä kulhoistaan.

Astioiden dreijaamista ei osattu, joten astiat muotoiltiin käsin, liittämällä savesta tehtyjä kierteitä yhteen spiraalinomaisesti ja silottamalla lopuksi astian pinta tasaiseksi sekä ulko- että sisäpuolelta. Astiat maalattiin värikkäillä maamineraaleilla ennen niiden polttamista. Koska Nazca-kulttuurissa ei tunnettu kirjoitusjärjestelmää, keramiikkaesineisiin maalatut aiheet olivat tärkeä keino viestiä uskonnollisista ja rituaalisista käytännöistä, historiallisista tapahtumista ja jaetuista ideologioista. Nazcat valmistivat keramiikka-astioita niin arkista kuin rituaalistakin käyttöä varten, hautaan laitettaviksi uhrilahjoiksi kuin myös puhtaasti koristekäyttöä ajatellen.

Tämä pieni astia on reilusti yli tuhatvuotisen historiansa aikana kokenut ja nähnyt paljon. Astiaan on maalattu Nazca-tyylille ominaiseen tapaan geometrisia kuviota. Astia on muotoiltu savesta spiraalitekniikkaa apuna käyttäen, maalattu, poltettu ja sen jälkeen kiillotettu. Tämä astia on todennäköisesti ollut hautaan laitettu uhrilahja. Iän tuomaa kulumaa esiintyy. Kooltaan noin 7cm x 8cm.