Pieni keramiikka-astia ”Nazca”

280 €

Nazca-kulttuuri, 300eaa-600jaa, Peru, Etelä-Amerikka, yksityiskokoelmasta Kööpenhaminasta, Tanskasta.

Nazca-kulttuuri oli Etelä-Amerikan Perussa noin 300 eaa. ja 600 jaa. välisenä aikana kukoistanut intiaanikulttuuri. Varhainen Nazca-yhteiskunta koostui etupäässä paikallisista päällikkökunnista ja alueellisista valtakeskuksista, joiden keskipisteenä oli kaupungin ulkopuolella sijaitseva seremonia-alue Cahuachi. Tämä Nazca-laakson alaosassa sijaitseva alue koostui pyramidien kaltaisista valtavista rakennelmista ja laakeista aukioista jotka toimivat merkittävinä kokoontumisalueina hedelmällisyys- ja agrikulttuuristen rituaalien aikana.

Cahuachin alueelta löydetyt esineet viittaavat siihen että Nazcat palvoivat useita eri jumalia, tai luonnonhenkiä. Näillä hengillä uskottiin olevan aktiivinen rooli Nazca-siviilisaation olemassaolon ja selviytymisen kannalta. Nazca-intiaanien uskontoa ja sen harjoittamista on pystytty ymmärtämään suurimmaksi osaksi tutkimalla heidän keramiikka-esineitään. Nazcat ovat tunnettuja värikkäistä ja mitä eriskummallisimman muotoisista keramiikka-astioistaan, kuten kolmiulotteisista ihmis- tai eläinhahmoisista pulloistaan, tuplakaulaisista kannuistaan sekä pyöreistä kulhoistaan.

Astioiden dreijaamista ei osattu, joten astiat muotoiltiin käsin, liittämällä savesta tehtyjä kierteitä yhteen spiraalinomaisesti ja silottamalla lopuksi astian pinta tasaiseksi sekä ulko- että sisäpuolelta. Astiat maalattiin värikkäillä maapohjaisilla mineraaleilla ennen niiden polttamista. Koska Nazca-kulttuurissa ei tunnettu kirjoitusjärjestelmää, keramiikkaesineisiin maalatut aiheet olivat tärkeä keino viestiä uskonnollisista ja rituaalisista käytännöistä, historiallisista tapahtumista ja jaetuista ideologioista. Nazcat valmistivat keramiikka-astioita niin arki- kuin rituaalistakin käyttöä varten. Astioita muovattiin myös hautaan laitettaviksi uhrilahjoiksi.

Tämä pieni astia on reilusti yli tuhatvuotisen historiansa aikana kokenut ja nähnyt paljon. Lähes pyöreä ruukku on koristeltu Nazca-tyylille ominaiseen tapaan geometrisilla kuvioilla. Astia on muotoiltu savesta spiraalitekniikkaa apuna käyttäen, maalattu, poltettu ja sen jälkeen kiillotettu. Todennäköisesti hautaan laitettu uhrilahja. Hyvässä kunnossa. Iänmukaista kulumaa. Maa-ainesta, likaa, pölyä ja mineraalijäämiä. Kooltaan noin 8,0cm x 7,7cm x 7,7cm. Paino n. 132g.