Hedelmällisyysnukke "Namji"

200 €

Namji-kansa, Kamerun, 1900-luku, yksityiskokoelmasta Hollannista.

Namji-kansa (kutsutaan myös nimillä Dowayo, Doayo, Namchi, Namshi) elää Pohjois-Kamerunissa. Namjit ovat tunnettuja puusta valmistetuista, abstrakteista ja kulmikkaista nukeistaan, jotka on koristeltu värikkäillä lasihelminauhoilla, kaurikotiloilla, kolikoilla, erilaisilla amuleteilla, nahalla ja tekstiilien kappaleilla.

Nukkeja käytetään osana seremonioita ja rituaaleja joissa hedelmällisessä iässä olevan naisen toivotaan tulevan raskaaksi. Namji-kansan taidokkaasti koristeltuja pidetään yleisesti kaikkein hienoimpina ja kauneimpina nukkeina koko Afrikassa. Nuoret tytöt kantavat nukkeja selässään kantoliinaan kiedottuna ja hoivaavat nukkeja kuin nämä olisivat oikeita, eläviä lapsia. Nukkeja kylvetetään, nukutetaan, niitä syötetään ja niille puetaan vaatteita. Tyttöjen sallitaan leikkivän nukkejen kanssa aina murrosiän alkuun saakka. Namji-kansan keskuudessa uskotaan että tämänkaltainen roolileikki kannustaa tyttöjä valmistautumaan tulevaan rooliinsa äitinä.

Toisinaan nukkeja annetaan hedelmättömyydestä kärsiville naisille siinä toivossa että nukke auttaisi raskaaksi tulemisessa. Kylän puuseppää pyydetään tällöin valmistamaan nukke tätä tarkoitusta varten. Veistetty nukke viedään tämän jälkeen kylän ennustajan (kutsutaan nimellä "nganga") luokse. Nukelle suoritetaan tärkeä rituaali, jossa siihen ladataan yliluonnollinen voima ja kunnioitus (nkinda). Tämän jälkeen nuken katsotaan muuttuneen fetissi-esineeksi jota täytyy säännöllisesti muistaa ruoka-uhreilla ja huolenpidolla, jotta sen voima ei ehtyisi.

Tämä ainutkertainen hedelmällisyysnukke on tehty puusta, metalli-amuleteista, oransseista lasihelmiketjuista, kookkaista siemenistä ja kangassuikaleista. Nuken mittasuhteitaan pienikokoiseen päähän on kaiverrettu tyylitellyn ilmeikkäät kasvot. Hyvässä kunnossa. Iänmukaista kulumaa ja käytön jälkiä. Jäänteitä mustasta maalista. Upea patina. Likaa, maa-ainesta ja pölyä. Kooltaan nukke on noin 27,5cm x 13,1cm x 6,5cm.