Vodun veistos ”Bocio”

650 €

Fon-kansa, Benin/Togo, 1900-luku, yksityiskokoelmasta Suomesta.

Afrikkalaisissa fon-kielissä Vodu, (lausutaan myös Vodoun, Vodou, Voudou, Voodoo jne,) tarkoittaa monia asioita, kuten henkeä, jumaluuksia, pyhiä esineitä sekä kauheaa näkymätöntä ja käsittämätöntä voimaa. Vodou on animistinen, monijumalainen uskonto, jossa esi-isien palvonta ja fetisseille uhraaminen ovat tärkeässä osassa. Vodou on lähtöisin Länsi-Afrikasta, missä sitä harjoitetaan edelleenkin yleisesti erityisesti Fon-kansan parissa Beninissä kuten myös Etelä-Togossa, Ghanassa ja Nigeriassa.

Vodou perustuu ajatukseen, että jumalat ja henget johtavat myös elollista maailmaa ja päättävät näin yksityisten ihmisten kuin yhteisöjenkin kohtalosta. Henkien käyttäytymiseen voidaan vaikuttaa uhrien, lahjoin ja rituaalein. Animismin tapaan vodou-sukuisissa uskonnoissa jokainen joki, puu ja kivi on elävä ja luonto täynnä henkiä.

Vodoun talismaanit, joita kutsutaan fetisseiksi, ovat uskonnon näkyvin ulkoinen merkki. Fetissi on väline, joka mahdollistaa viestimisen henkimaailman ja fyysisen maailman välillä. Fetissiä kutsutaan usein sen edustaman jumalan nimellä. Fetissi on tietylle jumaluudelle tehty ja pyhitetty esine, patsas, eläimen/ ihmisen kuivattu osa tai toteemiveistos. Se voi myös olla vain maakumpu tai kasa ”arvottomia” esineitä.

Oma lukunsa on bociot, puuveistokset joita kutsutaan myös nimillä bochio, boccio tai bocheaw. Bociot kuvaavat yliluonnollisia olentoja jotka voidaan ”aktivoida” käyttöön rituaalien avulla. Bociot on tehty houkuttelemaan ja hallitsemaan näitä vahvoja voimia. Veistoksen omistaja pystyy käyttämään veistoksessa asuvaa voimaa hyväkseen ja tätä kautta kontrolloida tai vahingoittaa muita ihmisiä, ylläpitää hyvinvointiaan tai suojautua esimerkiksi vihollisen lähettämiltä vahingollisilta voimilta. Bociot aktivoidaan ja niitä vahvistetaan puheella, syljellä, verellä, juoma- ja eläinuhreilla.

Tämä on uskomattoman hieno Bocio. Veistetty yhdestä kookkaasta puunkappaleesta ja värjätty mustaksi. Koristeltu savella, hartsilla, kaurikotiloilla ja muilla aineksilla. Iänmukaista kulumaa ja halkeilua johtuen juomauhrien päälle valuttamisesta ja vuosien rituaalikäytöstä. Likaa, nokea ja maa-ainesta. Kooltaan veistos on n. 51cm x 20cm.