Fetissi "Adela"

80 €

Adan/ Ewé-kansa, 1900-luku, Ghana, yksityiskokoelmasta Hollannista.

Erikoiset Adan fetissiveistokset ovat merkittävä osa rituaalista vodun-uskontoa. Nämä karkeatekoiset ja usein pelkistetyt puiset veistokset on tehty suojelemaan omistajaa ja tämän kotia pahoilta voimilta, noituudelta ja sairauksilta.

Afrikkalaisissa fon-kielissä vodun, (lausutaan myös Vodoun, Vodou, Voudou, Voodoo jne,) tarkoittaa monia asioita, kuten henkeä (fon- ja ewé-kielissä), jumaluuksia, pyhiä esineitä sekä kauheaa näkymätöntä ja käsittämätöntä voimaa. Vodou on animistinen, monijumalainen uskonto, jossa esi-isien palvonta ja fetisseille uhraaminen ovat tärkeässä osassa. Vodou on lähtöisin Länsi-Afrikasta, missä sitä harjoitetaan erityisesti Fon-kansan parissa Beninissä kuten myös Etelä-Togossa, Ghanassa ja Nigeriassa. Adan-kansa (kutsutaan myös nimillä Aja, Ada, Adja, Adangme, Dagbe tai Ga) on pieni etnografinen alaryhmä joka on läheistä sukua Ewé-kansalle ja elää Kaakkois-Ghanassa, lähellä Togon rajaa.

Vodou-sukuisissa uskonnoissa on kaksi päähaaraa: Beninin ja Togon Fonien, Ewéjen ja näiden lähikansojen vodou, sekä Nigerian, Beninin, ja Togon Jorubien (Yoruba) joroba-uskonto. Kuitenkin kaikki vodou-uskonnot perustuvat yleisesti ajatukseen, että useat jumalat ja henget johtavat elollista maailmaa ja päättävät niin yksittäisten ihmisten kuin kokonaisten yhteisöjenkin kohtalosta. Kaikki jumalat edustavat samaa elämänvoimaa, jota kutsutaan nimellä ashé. Henkien käyttäytymiseen voidaan vaikuttaa uhrien, lahjojen ja rituaalien avulla. Animismin tapaan vodou-sukuisissa uskonnoissa jokainen joki, puu ja kivi on elävä ja luonto täynnä salaperäisiä henkiä ja voimia.

Vodoun talismaanit, joita kutsutaan fetisseiksi, ovat uskonnon näkyvin ulkoinen merkki. Fetissi on väline, joka mahdollistaa viestimisen henkimaailman ja fyysisen maailman välillä. Fetissiä kutsutaan usein sen edustaman jumalan nimellä. Fetissi on tietylle jumaluudelle tehty ja pyhitetty esine, patsas, eläimen tai ihmisen kuivattu osa tai toteemiveistos. Se voi myös olla vain tien viereen tai pihalle koottu maakumpu tai epämääräinen kasa ”arvottomia” esineitä.

Tätä hyvin abstraktia Adan-fetissiä kutsutaan nimellä Adela ("soturi"). Se esittää useimmiten henkilöä (miestä) jolla on olallaan kivääri. Joissain harvoissa tapauksissa Adela kuvataan yksinkertaisesti pelkkänä kiväärinä. Sillä uskotaan että kaikki ne ihmiset jotka menehtyvät kosketuksissa rautaan (esimerkiksi metsästyksen aikana keihään kärkeen, sodassa luoteihin, auto-onnettomuudessa jne.) muuttuvat Adelaksi. Henkilöt ovat tällöin kohdanneet raudan jumalan (nimeltään Ògun/Gu).

Fetissi on hyvässä kunnossa. Iänmukaista kulumaa. Jäänteitä maaleista ja pigmenteistä. Juomauhrien jälkiä. Maa-ainesta, likaa ja pölyä. Kooltaan noin 24,0cm x 4,5cm.