Kaiverrettu sian kallo "Atoni"

myyty

Atoni-kansa, Timor, Indonesia, 1900-luku, yksityiskokoelmasta Hollannista.

Atoni-kansa (kutsutaan myös nimillä Atoin Meto, Atoin Pah Meto ja Dawan) elää Pieniin Sundasaariin kuuluvalla Timorin saarella, joka jakautuu itsenäiseen Itä-Timoriin ja Indonesialle kuuluvaan Länsi-Timoriin. Atonit asuttavat niin läntisiä alueita kuin saaren keskiosien tasankoja ja vuoriakin. Väestön lukumäärä on arviolta noin 800,000 henkeä. Atonit elävät pienissä kyläyhteisöissä, joista kussakin asuu yleensä noin 50-60 kyläläistä. Atonit viljelevät maata (etupäässä maissia ja riisiä) sekä kasvattavat sikoja. Lisäksi hunajaa, mehiläisvahaa ja santelipuuta kerätään myyntiin.

Kansan nimi "Atoni" tarkoittaa "ihmistä, henkilöä" ja on lyhenne sanoista "Atoin Pah Meho" (Kuivan maan kansa). Tunnetun etnografin Clarke Cunninghamin mukaan Atonien kulttuurissa vaikuttaa voimakkaasti spatiaalinen symbolismi ja jossa yhdistyy niin sukupuolten välinen dikotomia kuin dualismikin. Tämä kahtiajakautuminen nähdään selkeimmin mies/nainen, sisällä/ulkona, sadekausi/kuivakausi, valoisa/pimeä, kylmä/lämmin jne. periaatteiden mukaan.

Vaikka lähetyssaarnaajat toivat kristinuskon Timorin saarelle vuoden 1910 paikkeilla, Atonien perinteinen animistinen uskonto, johon kuuluvat muun muassa pyhät aikuistumisriitit, esi-isä-henkien palvonta ja muut tärkeät seremoniat, ei kuitenkaan hävinnyt kokonaan, vaikkakin osa uskonnon erityispiirteistä (pääkallonmetsästys, klaanien pyhät talot jne.) hiipuivat hiljalleen ajan kuluessa. Atonit kunnioittavat ja palvovat edelleen Maan- ja Taivaan-valtiaita, esi-isä-henkiä ja aaveita. Taidokkaasti kaiverrettuja sian kalloja valmistetaan seremonialliseen käyttöön (naamiot) ja onnea tuottaviksi esineiksi. Kallot toimivat uhrin ominaisuudessa takaamaan hyvä viljelyonni ja suotuisa sato.

Kookas, taidokkaasti kaiverrettu sian kallo on hyvässä kunnossa. Upea kiiltävä, tumma patina. Kallon pinta on käsitelty kellertävällä pigmentillä tai mahdollisesti käsitelty sellakalla. Pieniä murtumia, lohkeamia ja kolhuja. Likaa, nokea, hämähäkinseittejä ja pölyä. Kooltaan kallo on noin 23,0cm x 32,0cm x 15,0cm. Paino n. 1117g