Niskatuki ”Geleb”

200 €

1900-luku, Omo-joki/Turkana, Etiopia, yksityiskokoelmasta Suomesta.

Kaunis niskatuki/istuin on peräisin Dassanech-kansan (kutsutaan myös Daasanech, Dasenach, Geleb, Merile, Gabarich jne.) parista Etiopiasta. Dassanech-kansa on perinteinen paimentolaiskansa joka on viime vuosien aikana alkanut viljelemään myös maata. Dassanech-kansa jakaantuu kahdeksaan eri heimoon, joilla jokaisella on omat tapansa ja identiteettinsä. Omo-joen tai sen suistojen tulviessa Dassanechit kasvattavat durraa, maissia, kurpitsaa ja papuja. Muina aikoina he keskittyvät paimentamaan vuohiaan ja muuta karjaa jotka tuottavat maitoa. Kuivan kauden aikana karjaa teurastetaan, jolloin saadaan lihaa, verta ja vuotia.

Mikäli Dassanech-kansan jäsen menettää karjansa ja tätä kautta elinkeinonsa, hän joutuu muuttamaan erilliseen heimoon, joita kutsutaan nimellä ”Dies” ja joka elää Turkana-järven rannalla metsästäen krokotiilejä ja kalastaen.

Puinen niskatuki on värjätty punaisella pigmentillä ja siihen on kiinnitetty onnea tuottava amuletti. Hyvässä kunnossa. Iän ja käytön jälkiä. Kooltaan noin 23cm x 18cm.