Seremonianaamio "Baba Tagwa"

600 €

Abelam-kansa, Itä-Sepik, Papua Uusi Guinea, 1900-luku, yksityiskokoelmasta Suomesta.

Abelam-kansa elää Itä-Sepikin maakunnassa, Prinssi Alexanderin vuorijonon katveessa, lähellä saaren pohjoisrannikkoa. Trooppisessa sademetsässä elävät Abelamit harjoittavat elinkeinonaan pääasiassa maanviljelyä. Erityisesti jamssin viljely on hyvin merkittävässä roolissa Abelam-kansan keskuudessa. Nämä jättimäiset jamssit (jotka saattavat kasvaa yli 2,3 metrin korkuisiksi) määrittelevät niin yksilön kuin koko kylän asemaa ja statusta. Naapurikylät kokoontuvat jamssin kunniaksi järjestettyyn festivaaliin jossa isäntäkylien asema sekä näiden sosiaalinen status punnitaan kasvatettujen jamssien koon mukaan. Jamssien kasvattaminen vaatii erityistä huolellisuutta ja varovaisuutta. Vahvojen tunteiden näyttämistä vältetään, sillä sen uskotaan haittaavan jamssin kasvua. Myös seksuaalinen aktiivisuus ja tappeleminen katsotaan tabuksi, sillä jamssin "henki" pystyy aistimaan nämä voimakkaat tunteet.

Festivaalien aikana kaikista hienoimmat ja suurimmat jamssit koristellaan muistuttamaan ihmistä. Niiden päälle puetaan samat seremonialliset tunnukset ja asusteet, joita myös festivaaliin osallistuvat miehet käyttävät. Jamssien päihin asetetaan varta vasten niille suunnitellut naamiot, jotka on taidokkaasti punottu kasvikuidusta ja maalattu värikkäillä pigmenteillä.

Tässä upeassa naamiossa on Abelam-kansan baba-naamioille tunnusomaiset piirteet. Spiraalinomaiset kookkaat silmät, selkeästi erottuva nenän harjanne sekä tyylitelty kampaus/päähine pään päällä. Naamio on koristeltu keltaisella, mustalla ja punaruskealla pigmentillä joka on levitetty ohuen muta- tai savikerroksen päälle. Ikäisekseen erittäin hyvässä kunnossa. Pölyä ja likaa. Kooltaan naamio on noin 28cm x 18cm ja korkeus noin 20cm