Niskatuki "Luba"

220 €

Luba-Hemba-kansa, 1900-luku, Pohjois-Katanga, Kongon demokraattinen tasavalta, yksityiskokoelmasta Suomesta.

Luba-kansa (kutsutaan myös nimillä Balubà, Louba, Warua) asuttavat tiiviinä ryhmittyminä valtavan laajoja alueita ympäri Kongon demokraattista tasavaltaa. Nimi ”Luba” viittaa useisiin eri kansoihin, jotka eroavat syntyperältään, mutta puhuvat läheisesti toisiaan muistuttavia kieliä (mm. Luba-Kasai, Luba-Katanga, Swahili) ja jakavat yhteisen poliittisen historian Luba-kuningaskunnan jälkeläisten kanssa. Luba-kuningaskunta tai -imperiumi kukoisti noin 1400-luvun lopulta aina 1800-luvun lopulle.

Vaikka Luba-kansan historia onkin täynnä väkivaltaa ja sotaa, heidän taiteelleen on ominaista sen muotokielen puhdas harmonia ja orgaanisuus. Selkeimmin tämä näkyy naiseuden vahvassa korostamisessa taiteessa. Luba-kansa uskoo että vain naiset, joilla on mahdollisuus tulla raskaaksi ja synnyttää uutta elämää, ovat riittävän vahvoja hallitsemaan voimakkaita henkiä ja näiden jakamaa salaista tietoa.

Niskatuet ovat tärkeässä asemassa Luba- ja Hemba-kansan miesten parissa. Niitä kannetaan jatkuvasti mukana ja ne toimivat tyynyn tavoin. Niskatuki suojaa myös seremoniallisia kampauksia latistumiselta ja likaantumiselta. Joskus niskatukea käytetään istuimena. Jokaisella miehellä on oma henkilökohtainen niskatukensa ja omistajan kuoltua on niskatuki ollut tapana haudata yhdessä vainajan kanssa. Niskatuessa on kaunis tummanruskea patina. Hyvässä kunnossa. Iänmukaista kulumaa ja käytön jälkiä. Kooltaan noin. 29cm x 20cm.