Keraaminen pullo ”Unguentarium”

250 €

Rooman valtakunta n. 100eaa -100jaa, yksityiskokoelmasta Tukholmasta, Ruotsista.

Tämä upea pieni keraaminen pullo on peräisin Rooman valtakunnasta. Näitä kapeakaulaisia, keramiikasta ja myöhemmin lasista valmistettuja pulloja kutsutaan nimellä unguentarium. Niihin myös viitataan nimillä balsamarium ja lacrimarium. Muinaisia pulloja on todennäköisesti käytetty parfyymiöljyjen säilyttämiseen, mutta ne ovat soveltuneet myös muiden nestemäisten ja jauhemaisten aineiden annosteluun ja kuljettamiseen.

Arkeologisissa kaivauksissa unguentariumeja on löydetty erityisen paljon hautaesineiden joukosta, mutta syytä miksi näitä on laitettu vainajien mukana hautaan ei tarkalleen tiedetä. Vaikka unguentariat on katsottu tärkeiksi haudata yhdessä muiden vainajalle merkityksellisten esineiden kanssa, on myös hyvin paljon mahdollista että unguentarioita on käytetty haudalla jälkeenpäin suoritetuissa rituaalissa.

Tämä pienikokoinen, epätasaisen pyöreärunkoinen unguentarium on hyvässä kunnossa. Pullon kapea, pitkä kaula levenee suuaukkoa kohden. Hyvässä kunnossa. Iänmukaista kulumaa, likaa ja maa-ainesta. Mineraali- ja kalkkijäämiä. Kooltaan noin 9,0cm x 3,5cm x 3,5cm. Paino n. 55g.