Mosasauruksen luu ”Phalanx”

myyty

Maakerrostumassa, 90-miljoonaa vuotta sitten, Marokko, yksityiskokoelmasta Ruotsista.

Tässä käsittämättömän hienossa pienessä sedimenttikappaleessa on mosasauruksen evän fossilisoitunut sormiluu. Kivettynyt luu on jäänyt kiinni hiekkapitoiseen kalkkikiveen. Mosasaurukset, jotka kuuluvat mosasaurien sukuun, elivät myöhäisliitukaudella, noin 90-miljoonaa vuotta sitten.

Nämä kookkaat (Mosasaurus hoffmannii yli 17-metriä) ja pitkät merimatelijat eivät varsinaisesti olleet dinosauruksia, vaan kehittyivät maalla eläneistä matelijoista. Mosasaureilla olivat vahvat leuat, ne olivat taitavia uimareita ja niillä oli raajojen tilalle lyhyet evät ja pitkän hännän päässä pyrstöevä. Ne hengittivät happea samoin kuin maalla elävät liskotkin, eikä niillä ollut kiduksia. Mosasaurit synnyttivät myös eläviä poikasia. Matalissa, lämpimissä merissä viihtyneet mosasaurukset olivat kaikkiruokaisia petoja joille kelpasi ravinnoksi ilmeisesti kaikki mitä se sai pyydystettyä. Arkeologiset löydökset ovat paljastaneet mosasaurien ravinnoksi niin merikilpikonnat, hait, ammoniitit, nuoret plesiosaurukset kuin merilinnutkin. Joskus myös toiset mosasauritkin.

Tämä upea fossiili muodostuu yhdestä fossilisoituneesta evän luusta (Phalanx). Fossiili on hyvässä kunnossa. Iänmukaista kulumaa ja pieniä halkeamia. Kooltaan tämä sedimenttikerrostuma on n. 11cm x 7cm josta itse luu noin 8cm x 3cm.