Seremoniallinen helmikruunu "Ade"

220 €

Joruba-kansa, Nigeria, Afrikka, 1900-luvun puoliväli, yksityiskokoelmasta Suomesta.

Jorubat (Ìran Yorùbá) elävät Nigerian lounaisosassa, Beninissä, Togossa ja Ghanassa. Suurin osa kansasta elää kuitenkin juuri Nigeriassa jossa he muodostavat noin 21 prosenttia väestöstä ja ovat siten yksi Afrikan suurimmista etnisistä ryhmistä. Jorubat harjoittavat maanviljelyä, kasvattaen mm. jamssia, maissia, pähkinöitä ja hirssiä. Yoruba-miehet harjoittavat kaupankäyntiä tai toimivat käsityöläisinä. Yoruba-kansa tunnetaankin yhtenä Afrikan taitavimmista käsityöläiskansoista. Kansa käy kauppaa muun muassa taottujen esineiden, helmitöiden, kudottujen tekstiilien kuin norsunluu-ja puunveistostenkin avulla.

Afrikan näyttävimpiin helmillä koristeltuihin esineisiin kuuluvat Yoruba-kansan kuninkaallisten seremonialliset kruunut (kutsutaan nimellä ade tai adela). Yoruba-kansalle helmet ovat pyhiä. Arvostus helmiä kohtaa on niin suurta että vain kaikkein korkea-arvoisimmat yhteisön jäsenet saavat kantaa näitä helmillä kirjailtuja kruunuja. Näitä ovat kuninkaat (oba), päälliköt, prinssit, papit ja ennustaja-shamaanit. Kruunut ovat useimmiten kartion mallisia, kohoavat suoraan ylöspäin ja niiden päälle on muotoiltu tyyliteltyjä ihmishahmoja, lintuja tai abstrakteja graafisia muotoja ja ne on koristeltu kauttaaltaan pienillä, värikkäillä lasihelmillä. Helmet ja niillä itsensä peittäminen nähdään parantavana tapahtumana. Värikkäät lasihelmet toimivat amuletin tai onnea tuottavan taikakalun (oogun) tavoin pahantahtoisia voimia vastaan.

Kruunun ala-osasta laskeutuu helmillä kirjailtu osa, "verho", joka peittää kruunun kantajan kasvot. Tämä on merkittävä osa kruunua. Verhon tehtävä on vieraannuttaa, piilottaa kantajan identiteetti ja vahvistaa tällä tavoin korkea-arvoisen henkilön asemaa jumalallisena johtajana. Lisäksi helmiverho suojelee uteliaita katsomasta suoraan päällikköä tai kuningasta silmiin, sillä sen katsotaan olevan vaarallista.

Lasihelmien väreillä on myös suuri merkitys. Värit ovat tärkeässä osassa tarkasteltaessa Yoruba-kansan taidetta. Värit ja niiden lämpötilat symboloivat mielentilaa, temperamenttia sekä yleistä mielialaa. Punaisena hehkuvat värit (pupa) edustavat kuumuutta ja vihaa. Valkoiset (funfun) ja muut kylmän haaleat sävyt kuvaavat pitkää ikää ja viisautta. Vihreiden ja sinisten värien (dudu) katsotaan taas symboloivan itsehillintää, rauhaa ja tyyneyttä.

Tämä sykähdyttävän kaunis, iäkäs seremoniallinen kruunu on valmistettu huolellisesti punotusta kasvikuiturakennelmasta jonka päälle on pujotettu tärkätystä puuvillasta harsittu pohjakangas. Kankaaseen on kirjailtu sadoittain erivärisiä helmiä. Päähineen päältä kohoavat tyylitellyt kasvot kuvaavat mahdollisesti Oduduwaa "kaikkien kruunattujen kuninkaiden esi-isää", Obalufonia "jumalaa joka loi helmet" tai paikallista edesmennyttä kuningasta. Kruunu on hyvässä kunnossa. Helmiverho puuttuu. Upea tumma patina. Iänmukaista kulumaa. Vähäisiä helminauhojen purkautumia, likaa ja pölyä. Kooltaan noin 32,0cm x 17,5cm x 19,0cm. Teline ei kuulu kauppaan.