Esineistä

Götan Maailma Oy on erikoistunut esineisiin joiden historia juontaa kymmenien, satojen, tuhansien tai jopa miljoonien vuosien taakse. Meille on tärkeää että esineet ovat käytössä olleita, elämää ja aikaa nähneitä uniikkeja yksilöitä. Tämän vuoksi esineitä on useimmiten myynnissä vain juuri se yksi ainoa kappale. Poikkeuksiakin toki on löytyy, esimerkkinä voimme mainita fossiilit. Näistä saattaa löytyä useampi kappale samaa lajia (vaikkapa esihistoriallisen Otodos-hain hampaat) mutta silti jokainen kappale on oma ainutkertainen yksilönsä. Toista samanlaista ei ole. Götan Maailmassa ei myydä uustuotettua tai modernia esineistöä.

Luonnonhistoria

Myymämme luonnonhistoriallinen antiikki on lähes poikkeuksetta vähintään sadan vuoden takaa, jolloin käsitys luonnon ja ihmisen suhteesta oli hyvin toisenlainen kuin tänä päivänä. Esimerkiksi Viktoriaanisen aikakauden (1837–1901) aikana täytetyt eläimet saattavat tänään tarkasteltuna näyttää vääriltä, julmilta tai mauttomilta. Mielestämme ihminen ei voi kuitenkaan paeta menneisyyttään ja tämän vuoksi näiden esineiden vaaliminen tämän aikakauden ”ilmiöinä” on ensiarvoisen tärkeää. Tälläisten iäkkäiden esineiden tuhoaminen ei valitettavasti herätä yhtään näistä eläimistä takaisin henkiin. Siksi niiden on pysyttävä muistutuksena myös tuleville sukupolville.

Myymämme luonnonhistoriallinen esineistö on peräisin lakkautettujen kansakoulujen biologianluokista, museoiden tai yksityisten keräilijöiden/tutkijoiden kokoelmista. Noudatamme uhanalaisten lajien kansainvälistä kauppaa koskevaa yleissopimusta (CITES) joka astui Suomessa voimaan 1976.

Etnografia

Etnografinen esineistö, arkeologia ja muinaisantiikki ovat myös peräisin eurooppalaisista yksityiskokoelmista ja lakkautettujen museoiden huutokaupatuista kokoelmista. Tällä pystymme myös vakuuttumaan esineiden aitoudesta. Esineet ovat tällöin läpäisseet jo useamman arvioinnin. Pyrimme selvittämään esineiden historian ja provenienssin mahdollimman pitkälle. Iän ja alkuperän selvittäminen ei aina ole yksinkertaista. Siksi arviot esimerkiksi esineen iästä arvioidaan useimmiten vuosikymmeninä. Esineillä on ollut joka tapauksessa useampi aiempi omistaja ennen kun ne saapuvat meille. Tämän vuoksi esineissä saattaa olla merkintöjä, niihin on saatettu kiinnittää moderneja jalustoja, kehyksiä ja tukia.